2024. április 27., szombat

Cipő orvosa nyilatkozott

A Republic frontemberének kezelőorvosa elárulta, többször beszélgettek Cipővel a műszív, illetve transzplantáció lehetőségéről. Hozzátette, megérti a zenész döntését. Most azonban nincs más, mint várni.

,,Határozottan elutasított minden lehetőséget Cipő, amivel megelőzhette volna a bajt" – nyilatkozta a Blikknek prof. dr. Merkely Béla, a Republic frontemberének korábbi kezelőorvosa, aki tökéletesen megérti az énekes döntését. Hozzátette, bár orvosként javaslatot adhat, de a döntést soha senki helyett nem tudja meghozni, úgyhogy kénytelen volt elfogadni a helyzetet, sőt nem csupán elfogadni, hanem támogatni is Cipő döntését.

A zenekar jobban érdekelte, mint az egészsége

"Azt hiszem, az elmúlt évek folyamán nem csupán az orvosa, hanem a barátja is lettem Cipőnek. Jelenleg nem én kezelem, de a család kérésére folyamatosan konzultálok az orvosaival. Egy rendkívül érzékeny művészt ismertem meg benne, akinek mindig a színpad és a közönsége az első. Egy-egy kivizsgálásba mindig úgy mentünk bele, hogy előre megmondta, most hat napja van erre, mert ekkor és ekkor már színpadon kell állnia, én pedig ezt megértettem. Az ő élete a színpadról szól, és ha ezt nem fogadtam volna el, elveszítettem volna a bizalmát" - nyilatkozta a napilapnak Merkely professzor, aki azt is elárulta, többször is beszéltek Cipővel egy lehetséges szívátültetésről vagy műszív beültetéséről.

Nincs más, mint várni, hogy felébredjen

"Az ő szívének mindössze egyharmada működik megfelelően, vagyis a szíve sokkal gyengébb az átlagosnál, ami ritmuszavarokkal járhat. Segíthetett volna egy szívátültetés, de Cipő művészember lévén másképp éli meg a világ dolgait, ezért elutasította ezt. Jelenleg nem tudunk mást tenni, mint várni. Kómában van, és lélegeztetőgép segíti, bár van spontán légzése is. Sajnos ez nem az az eset, amely után a beteg két-három nap múlva kinyitja a szemét. De az sem igaz, hogy teljesen reménytelen lenne a helyzet"– tette hozzá.

Reagált barátja szavaira

Szintén biztató, amiről a minap Boros Csaba Republic basszusgitárosa mesélt: amikor bent járt Cipőnél a kórházban, elkezdett hozzá dühből beszélni. Azt mondta neki, hogy "ezt jól megcsinálta, és most már valamivel próbálkozhatna", amikor látta, hogy felment az énekes pulzusa. Laikusként azt gondolja, a kettő között lehet összefüggés...

Akár évekig is kómában maradhat

A Bors úgy értesült, az énekes úgynevezett harmadfokú kómában fekszik. Az orvosok ilyen esetben csak annyit tudnak tenni, hogy fenntartják az életfunkciókat. Hogy mikor tér vissza a beteg a kómából, azt nem lehet megmondani. Lehet egy hónap, de akár öt év is" – mondta el a napilapnak dr. Földvári László belgyógyász.

Republic frontembere 12 napja fekszik kómában. Hogy még él, azt csakis annak a speciális szívritmus-szabályozónak köszönheti, amely azonnal stimulálni kezdte a szívét, miután az leállt. Cipőt már többször is megpróbálták felébreszteni, ám nem jártak sikerrel. Vasárnap egy CT-vizsgálaton esett át, amely megállapította, hogy az agyában nincs ödéma, sem szerkezeti elváltozás, ami jó jel.