2024. április 27., szombat

A bűnösök felelősségre vonását követeli a VSZL

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga arra kér minden illetékes szervet, kapcsolódjanak be az ATP Vojvodina és Újvidék város között kialakult perbe, és büntessék meg azokat, akik felelősek az ügyben. Aleksandar Jovanović, a VSZL alelnöke elmondta tegnapi sajtótájékoztatóján, a kétes magánosítás és az ATP Vojvodinával megkötött szerződés miatt valakinek felelnie kell.

– Tudjuk, hogy Maja Gojković volt polgármester írta alá az ATP Vojvodinával a szerződést. Az akkori hatalom nagyon jól tudta, hogy a peremvárosi járatok működtetése havi kb. 1,2 millió euró haszonnal jár. Nyilván azt gondolták, hogy legalább öt évig üzemeltetik az új autóbusz-állomást, ami jelentős haszonnal járt volna ha sikerül. Az illetékes szerveknek ki kell nyomozni, kapott-e valaki ezért az üzletért kenőpénzt. Azt sem mellékes tudni, hogy abban az esetben, ha sikerült volna a távolsági járatokat áthelyezni az új autóbusz-állomásra, biztos sokan munka nélkül maradtak volna a Városi Közlekedési Vállalatnál. A kétes magánosításokkal Újvidék az élen jár, ez nagy szégyent jelent a városra. Nagy gondot jelent a kártérítés kifizetése, de ennél még nagyobb baj lenne, ha nem felelne senki a kialakult helyzetért, és úgy tennénk, mintha minden rendben lenne. Nem szabad, hogy újra olyasmi történjen, mint tavaly májusban, amikor a szavaztok megvásárlásával leváltották a legitimen megválasztott városi hatalmat, és semmi jogi következménye sem lett az egésznek. A kártérítés 13 millió eurót tesz ki, ebből az összegből Újvidéken 6 iskolát fel lehet építeni, vagy 200 kilométer szennyvízvezetéket felújítani. Tudjuk, hogy Újvidéken és a környéken nagy gondot jelent a szennyvízhálózat hiánya – magyarázta Jovanović.
Hozzátette, a VSZL nem hagyja annyiban, mindenkinek felelnie kell, aki a kétes szerződés megkötésének részese volt, párthovatartozástól függetlenül. Minden pártnak komolyan kell viszonyulnia a kialakult helyzethez, a Szerb Haladó Párt elnökének, Aleksandar Vučićnak pedig nem szabad pártolnia Gojkovićot csak azért, mert belépett a haladókhoz.
Jovanović megjegyezte, február 21. az anyanyelv nemzetközi napja, emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időben megengedhetetlen a városi hatalom azon igyekezete, hogy minden feliratot cirill írásmódra cseréljenek.
– Nem kell megfeledkezni arról, hogy az új városi hatalom ténykedése alatt, több kisebbségi kultúrintézményről letépték az névtáblákat, sok kisebbségi általános iskolai osztályt beszüntettek, holott nem biztos, hogy mindenütt a törvény szerint jártak el – mondta Jovanović.
A VSZL alelnöke kifejtette, a képviselő-testületi ülésen elvárják a polgármestertől, hogy nyíltan beszélyen az ATP-ügyről, mert most a párthovatartozástól függetlenül, mindenkinek támogatnia kell azt a megoldást, amely Újvidék érdekeit szolgálja. A VSZL támogatja a városi jogi szakértői csoport azon véleményét, hogy a Legfelsőbb Semmítőszéken újratárgyalást kérjen a város, mert ez tűnik most a legjobb megoldásnak. A volt városi hatalom, amelynek a VSZL is része volt, azért nem kért újratárgyalást az ATP-ügyben, mert ez Igor Pavličić volt polgármester hatáskörébe tartozott, ő viszont nem tett semmit a megoldás érdekében.