2024. április 27., szombat

Sokat romlott a közbiztonság

Ada községben petícióval követelik a bűnözés visszaszorítását

A közbiztonság javítása érdekében 1600 lakos támogatta aláírásával Ada községben a helyi önkormányzat, az adai II., a moholi és a törökfalui helyi közösség kezdeményezését, amelyben a belügy- és igazságügyi minisztériumtól a rendőrség létszámának növelését, illetve a bíróságoktól gyorsabb és szigorúbb ítélethozatalt követeltek a bűnözők számára. Az aláírásgyűjtést február 7-én kezdték el. A petíciót azóta már eljuttatták az adai rendőrállomásra, ahol a parancsnokkal megegyeztek, hogy továbbítja azt a feletteseinek és a belügyminisztériumba. Továbbá eljuttatták az igazságügyi minisztériumnak is.
Bilicki Zoltán adai polgármester elmondta: a község területén az elmúlt hat–nyolc hónapban sokat romlott a közbiztonság, miután megszaporodtak a betöréses lopások:

Az adai rendőrségen kevés a terepi munkát végző rendőr

– A közbiztonság romlása valószínűsíthetően összefüggésben van az életszínvonal esésével is, sokan éppen végelkeseredésükben követnek el bűncselekményeket – magyarázta Bilicki Zoltán. – Emellett jelentős hatása volt annak is, hogy a jelenlegi kormány az új amnesztiatörvénnyel 3000–4000 bűnelkövetőt engedett szabadon. Közülük öten kerültek vissza Ada községbe. Egy helybeli személy csak azért nem szabadulhatott, mert időközben újabb bűncselekményről bizonyosodott be, hogy ő követte el. Az aláírásgyűjtést azzal a céllal kezdeményeztük és támogatta 1600 polgár, hogy együttműködésüket ajánlják fel a rendőrségnek információcsere érdekében. A lakosoknak azonnal és bátran jelenteniük kellene a rendőrségnek, ha valami gyanúsat észlelnek, de sajnos az az igazság, hogy az emberek jelentős része nem ismeri a telefonszámokat sem, a rendőrségtől ugyanakkor elvárjuk, hogy komolyan vegyék a bejelentéseket, és abban a pillanatban vonuljanak ki a helyszínre, ne két-három óra múltán vagy esetleg másnap. Továbbá szeretnénk elérni, hogy az illetékesek kezdeményezzék a rendőrállomány létszámának növelését a községünkben, mert a munkahelyek betöltöttségét illetően az egyik legalacsonyabb az országban. A terepi munkát végző rendőrök esetében mindössze 30 százalékos. Természetesen ezzel nem az a célunk, hogy ezek a rendőrök közlekedési vétségek miatt bírságolják meg a helybelieket vagy a községen átutazókat, hanem a közbiztonság területén kialakult problémákat orvosolják. Az aláírásgyűjtés célja volt az is, hogy felhívjuk az igazságügyi minisztérium figyelmét, miszerint szigorúbban és gyorsabban ítélkezzenek a község területén elkövetett bűncselekmények gyanúsítottjai felett. Továbbá elégedetlenségünket fejezzük ki a bíróság munkáját illetően is, mert olyan információink vannak, hogy a rendőrség által már több ízben őrizetbe vett elkövetők gyakran még aznap szabadlábra kerülnek. Volt olyan személy, akit a rendőrség negyvenegy-néhányszor elfogott betörés miatt, mire legvégül a bíróság kiszabta rá a büntetést – közölte a polgármester.
Az adai község lakosai bűncselekmény esetén vagy gyanús esetekben az alábbi telefonszámokon riaszthatják a rendőrséget: 024/625-380, 024/853-256, 92 (helyi vonalról), 192 (bárhonnan).