2024. április 26., péntek

Szabadkai intézmények a nemzeti jelentőségűek között?

A Nemzeti Művelődési Tanács 11 intézményt vett jegyzékbe, melyek nemzeti jelentőségű intézmény státuszát kaphatják, amennyiben azt a művelődési minisztérium is jóváhagyja. Vicsek Károly újvidéki nyugalmazott filmrendező, a tanács tagja lapunknak elmondta, hogy a mintegy hetven befutott pályázat közül a 11 közé bekerült a szabadkai Népszínház és a szabadkai székhelyű községközi Műemlékvédő Intézet is.

Azok az intézmények, melyek nemzeti jelentőségű státuszt élveznek, előnyben részesülnek a költségvetési eszközök szétosztásánál, habár ugyanezekre a pénzeszközökre pályázhatnak olyan intézmények is, melyek nem rendelkeznek ezzel a státusszal.

A Tanjug jelentése szerint a 11 intézmény közül 5 színház, a szabadkai kivételével valamennyi belgrádi, méghozzá a Jugoszláv Drámai Színház, az Atelje 212, a Zvezdara teatar, és a Boško Buha Színház. A tanács jegyzékére került továbbá a Jugokoncert, a szabadkai községközi Műemlékvédő Intézet, a loznicai Vuk Karadžić Művelődési Központ, a Toplice Múzeum, a Mihajlo Pupin Művelődési Otthon, és a niši Modern Művészeti Képtár. Egon Savin rendező, ugyancsak a tanács tagja a Tanjugnak nyilatkozva kifejtette, bízik abban, hogy a minisztérium a kormány szakbizottságának javaslatai mellett érdemben foglalkozik majd a tanács által jelölt 11 intézménnyel is, annál inkább, mivel rászolgáltak arra, hogy a nemzet, az ország szempontjából is különleges fontosságú intézményként kezeljék őket. Erre a JDSZ, és az Atelje 212 évtizedek óta rászolgált, a szabadkai Népszínháznak pedig az ország egyik legrégibb effajta intézményeként tagadhatatlanul a jegyzéken a helye – mondta többek között a neves színházi rendező.