2024. április 26., péntek

Ki mint eszik, úgy alszik

Pennsylvaniai kutatók arra keresték a választ, hogy vajon étrendünknek befolyásoló szerepe van-e abban, hogyan alszunk. A vizsgálat első ízben mutatta ki, hogy bizonyos tápanyagok közrejátszanak abban, milyen az alvásritmusunk.

Legtöbben magunk is észrevesszük, hogy a napközben elfogyasztott ételek befolyásolhatják alvásunk minőségét, ám minderre eddig nem született tudományos magyarázat. A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a keveset alvók fogyasztották a legtöbb kalóriát, őket követték a normál mennyiséget alvók, majd a nagyon keveset alvók, és végül a sokat alvók. A legváltozatosabban a normál mennyiséget alvók táplálkoztak, a legkevésbé változatosan pedig a nagyon keveset alvók. A nagyon keveset alvók kevés csapvizet és likopint fogyasztottak (utóbbi a piros és narancssárga színű ételekben található), valamint kevesebb szénhidrát jutott a szervezetükbe, a keveset alvók szintén nem ittak sok csapvizet, és emellett kevés C-vitamint és szelént vettek magukhoz, viszont több luteint, amely a zöld és leveles zöldségekben található. A sokat alvók kevés teobrominhoz (ez a csokoládéban és a teában található), valamint dodekánsavhoz (egyfajta telített zsír) és kolinhoz (ami a tojásból és a zsíros húsokból nyerheto ki) jutottak, viszont több alkoholt fogyasztottak.

Összességében megállapítható, hogy akik 7-8 órát alszanak minden éjszaka, máshogy táplálkoznak, mint akik ennél többet vagy kevesebbet, valamint az is világossá vált, hogy mind a keveset, mind a sokat alvók kevésbé változatosan ettek a normál mennyiséget alvókhoz képest. Egyelőre még nem tisztázott, hogy ha valaki megváltoztatja az étrendjét, annak hatására megváltoznak-e az alvási szokásai is? E kérdés megválaszolásához a szakemberek további kutatásokat terveznek.