2024. április 26., péntek
EXKLUZÍV!

Razzia egy horgosi romatelepen

Nagy rendőri erőkkel kutatták át szerdán hajnalban a gunarasi házakat – Állítólag eredményes volt az akció

Ijesztő is lehetett volna a látvány, amikor tegnap hajnalban rendőrautók oszlopa haladt át Horgos központján, de mégis inkább megnyugtató, hogy az elmúlt hetekben, napokban történt fosztogatások, rablások feltételezett elkövetőire ilyen nagy erőkkel csap le a rendőrség.

A razziáról riport nem készülhetett, csupán néhány távolabbi felvétel, és hivatalos információ sincs az akcióról. A látottakból ítélve azonban bizonyos, hogy a községi rendőrállomás dolgozói alaposan fel voltak készülve a bevetésre, és hathatós külső segítséget is kaptak.

A rabszállító autó vezette konvoj a gunarasi romatelepen állt meg, ahol az előkészületekből ítélve a hajnali sötétségben azonnal megkezdték a házak átkutatását. Több betörés, rablás is történt mostanában Horgoson, vélhetően ezek elkövetőit kereste a rendőrség.

Mivel a helyszínen újságíró nem tartózkodhatott, ezért a falu közbiztonsági helyzetéről Bacskulin Istvánt, a horgosi helyi közösség elnökét kérdeztem, akiről az a hír járja, hogy folyamatosan hatalmas nyomást gyakorol a bűnüldöző szervekre a horgosi problémák rendezése végett.

A razziáról ugyan korábban nem értesült, de örömmel vette tudomásul a rendőri akciót.

– Az embereket meg kell nyugtatni, és hagyni kell a rendőröket dolgozni. Sokan nem tudják megérteni, hogy nem lehet önbíráskodni, saját kézbe venni a dolgokat. Szerbiában nem engedélyezett a polgárőrség megalakítása – mondta a falu elnöke.

Arra a kérdésre, mi jut el hozzá a betörésekről, rablásokról, azt válaszolta, hogy csak részinformációk. De a rendőrségtől hivatalos információt mindig kap.

– Az biztos, hogy a faluban baj van a közbiztonsággal, és hogy a rendőrség ilyen kis létszámmal a lehetőségeihez mérten próbálja megoldani a gondokat. Jó, hogy ismét 24 órás ügyelet van a horgosi rendőrőrsön, és ha véletlenül nincs bent a rendőr, amikor csöng a telefon, ez csak azt jelenti, hogy éppen kint van helyszínen addig, amíg Magyarkanizsáról megérkezik az erősítés. A bűnözésről az a véleményem, hogy nincs megélhetési bűnözés. Ezt olyanok találták ki, akik az ilyen típusú bűnözés mögé akarnak elbújni, és vele a saját tehetetlenségüket igazolni. Az engedélyezett lopás értéke nem lehet 15 vagy 5 ezer dinár, hanem 0 dinár. Aki valamit eltulajdonít, azért feleljen. Egy probléma van: a tettest az elkövetés pillanatában el kell fogni, különben nehéz rábizonyítani. Ki merem mondani, hogy Horgoson a közbiztonság-problémát a cigány vagy roma lakosság egy része okozza. Köztük is egy-két olyan család, amelyek tíz-tizenöt tagja próbálja a falut terrorizálni – nyilatkozta Bacskulin István.

Elmondta, hogy egy fiatalkorú lányt az ősz folyamán sikerült hosszabb időre lekapcsolni, és a faluból eltávolítani. A kapucnis lány a gyerekek vezéregyénisége volt, szervezésében a csoport megzavarta a különböző rendezvényeket, rettegésben tartotta a vásári árusokat, búcsúsokat.

– Amíg az említett családok tagjai előzetes letartóztatásban voltak, addig a faluban a falopáson kívül nem történt más, nagyobb bűncselekmény. Az ügyészség azonban bizonyítékok hiányában kiengedte őket, habár mindegyik ellen 15-20, sőt, 25 bűnvádi feljelentést is tettek. A rendőrség állandóan kint van a terepen, de 2-3 fővel nem tudnak ott lenni a falu egész területén. Olyan is megtörténik, hogy amikor elfogják a tettest, és megteszik a bűnvádi feljelentést, akkor a károsult nem hajlandó tanúskodni. Miért? Mert fél. De olyan is van a faluban, aki indokolatlanul gyűlöletet kelt az összes roma ellen – sorolta a bajokat a faluelnök.

Több helyre fordult már a helyi közösség vezetősége, Bacskulin István elnökként és községi képviselőként is, ígéreteket kaptak, és remélik, hogy a tegnapi razzia ezek valóra váltásának a kezdete.

– Magánemberként arra kérek mindenkit, akinek fontos a falu közbiztonsága, hogy jöjjön el szombaton délután 6 órára a tűzoltóotthonba, ahol beszélgethetnénk azokról a dolgokról, amelyekkel nem akadályoznánk, hanem segítenénk a belügyi szervek munkáját – mondta a helyi közösség elnöke.

Ezúttal ő sem kapott hivatalos információt arról, hogy a tegnap hajnali razzia mennyire volt eredményes. Szemtanúk állítása szerint azonban nem üresen fordult vissza a rabszállító, népnevén: a Marica.