2024. április 27., szombat

Jezdo gazda szabadlábon

A Jugoscandic bank volt tulajdonosa öt év börtönt kapott, de beszámították az előzetes letartóztatás idejét

Öt év börtönbüntetést mondott ki szerdán a belgrádi Felső Bíróság Jezdimir Vasiljevićre, a kilencvenes években működött Jugoscandic Bank volt tulajdonosára, mert e piramisbank több milliós kárt okozott a polgároknak működése során. Az ítélethirdetésre tíz évig tartó bírósági eljárás és a bank csődje után 20 évvel került sor.

Vasiljevićet a bíróság döntése alapján szabadlábra helyezik, ugyanis beszámították esetében az előzetes letartóztatásban eltöltött időt.

Szintén öt év börtönt mondtak ki Milorad Vukotićra, a podgoricai Banka privatne privrede nevű egykori pénzintézet volt igazgatójára is.

Slađana Marković bírónő az indoklásban elmondta, hogy Vukotić és Vasiljević piramis rendszerű takarékossági rendszert hoztak létre, amelyen keresztül jogtalanul tettek szert haszonra. A bíróság a döntéshozatal során figyelembe vette a vádlottak családi helyzetét, mint ahogy Jezdimir Vasiljević egészségügyi állapotát is.

A Jezdo gazda néven hírhedtté vált Vasiljevićet 2010-ben adta ki Hollandia Szerbiának, ott ugyanis letartóztatták, mert hamis dokumentumokkal igyekezett menedéket szerezni.

Vasiljević első ízben 1993-ban szökött el Szerbiából, ezt követően 2001 februárjában kerítették kézre a belgrádi reptéren, amikor visszatért az országba. Az előzetes letartóztatásból az év októberében engedték ki, miután óvadék fejében felkínálta egy barátja dedinjei villáját. Miután Vasiljević nem tett eleget a bírósági idézéseknek, a házat elkobozták.

Az azóta már elhunyt Dafina Milanović Dafiment Bankja és Jezdimir Vasiljević Jugoscandic Bankja volt a két legnagyobb pénzintézet, amely irreálisan magas kamatot kínált a devizatakarékosoknak. A polgárok tízezrei vagyonukat adták el, hogy az ebből kapott pénzt lekössék e piramisrendszer szerint működő bankban.

A Szerbiai Nemzeti Bank több alkalommal is kísérletet tett rá, hogy szakértői vizsgálatok útján megállapítsa az okozott kár mértékét és a Jugoscandik vagyonának nagyságát.

"Már az is elgondolkodtató, mi a magyarázata, miután egy nagy példányszámú hazai újság kiszivárogtatta Jezdimir Vasiljević, a hírhedt Jezdo Gazda, a Jugoskandik álbank névleges tulajdonosa hollandiai letartóztatásának hírét, többnapos késéssel hivatalosan csak ekkor erősítették meg" - írta az ügyről korábban Fischer Jenő kollégánk.