2024. május 2., csütörtök

Három demokrata, két haladó, egy szocialista

Kihirdették a tartományi pótválasztások első fordulójának előzetes eredményét

Három községben tartottak vasárnap tartományi parlamenti pótválasztásokat, Apatinban, Szenttamáson és Nagybecskereken. A Tartományi Választási Bizottság hétfőn délután közzétett előzetes eredményei alapján egyetlen jelölt sem szerezte meg a képviselői mandátum elnyeréséhez szükséges abszolút többséget, ezért mindhárom szavazókörzetben sor kerül a második fordulóra is. Azért kellett előrehozott választást tartani, mert a tavaly májusi választásokon egyéni mandátumot szerzett képviselők érdek-összeférhetetlenség miatt lemondtak megbízatásukról.

Szenttamáson, a 49-es választási egységben a 14.157 szavazati joggal rendelkező polgárból 7881-en adták le voksukat, vagyis a választópolgárok 55,67 százaléka. A második fordulóba jutott az első helyen végzett dr. Živko Nastić (Szerb Haladó Párt) aki 2782 szavazatot kapott és Tanasijin Valéria (Jobb Vajdaságért – Bojan Pajtić) 2161 szavazattal.

Apatinban a szavazás második körébe dr. Dragan Rastović, a Szerbiai Szocialista Párt, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja és az Egységes Szerbia jelöltje jutott be a szavazatok 31.31 százalékkal, és dr. Bruno Urbanovski, a Demokrata Párt színeiben, ő a voksok 23,64 százalékát kapta. A vasárnapi szavazáson a 26 904 bejegyzett választópolgár közül 13 483 járult az urnák elé, a részvételi arány 50,12 százalék.

A 17. számú választási egység Zrenjanin III választókerületében megtartott voksolás első fordulójában a szavazati joggal rendelkezők 32,73 százaléka járult az urnák elé, a legtöbb szavazatot, pedig Darko Bađok a Szerb Haladó Párt jelöltje kapta, akire 4483-an szavaztak (ami szavazatoknak a 37 százaléka) a második pedig Đorđe Damjanov a Demokrata Párt jelöltje lett 2603 szavazattal (21 százalék).

„ERŐSÖDÖTT A DP”

Apatinban, Szenttamáson és a nagybecskereki hármas számú választókörzetben is továbbjutott az időközi tartományi parlamenti választások második fordulójába a Demokrata Párt jelöltje. Dr. Bruno Urbanovski Apatinban szocialista ellenlábasával, Tanasijin Valéria Szenttamáson és dr. Miodrag Damjanov Nagybecskereken pedig a haladó párti jelöltekkel méri majd össze erejét. A DP tartományi székházában megtartott hétfői sajtótájékoztatón dr. Bojan Pajtić, a párt elnökhelyettese úgy vélekedett: a párt erősödését jelzi, hogy a hagyományosan jobboldali pártokra szavazó községekben a DP ekkora sikert el tudott érni. Emlékeztetett, hogy a tavaly májusi tartományi választásokon ezekben a községekben a párt jelöltjei fele akkora támogatást kaptak, mint most vasárnap. Arra szólította fel a vajdasági értékeket becsülő polgárokat, hogy március 3-án támogassák e párt jelöltjeit. Pajtić szerint az első forduló eredményei arról tanúskodnak, hogy a polgárok nem támogatják a köztársasági kormány által képviselt politikát, a gyűlöletbeszéd megtűrését.

TÁMADNAK MINDENT, AMI VAJDASÁGI

Újságírói kérdésekre válaszolva Bojan Pajtić a Vajdasági Független Újságírók Egyesületét (NDNV) ért legutóbbi támadások kapcsán azt mondta, ma mindent támadnak, aminek a nevében az áll, hogy „vajdasági”. Ehhez a közhangulathoz nagyban hozzájárult az a tény is, hogy az állam hallgat akkor, amikor a vajdasági autonómia leépítésének szándékát tapasztalja, de az is, hogy a helyi hatalmi koalíciók átkomponálásával számos helyen zárták ki a nemzeti közösségek képviselőit az önkormányzati döntéshozásból, teljesen nacionalista beállítottságú többségeket létrehozva – tette hozzá. Undorral ítélünk el minden olyan támadást, mely a szabad újságírás ellen irányul, vagy melyet az vált ki, hogy valaki más nyelvet beszél, más vallást gyakorol – húzta alá a DP elnökhelyettese.

A Dragan Đilas pártelnökkel kapcsolatban megfogalmazott legújabb haladó párti kritika kapcsán, mely szerint a DP elnöke betegesen gyűlöli Aleksandar Vučićot, Pajtić közölte, az SZHP-nek hozzá kellene lassan szoknia ahhoz, hogy hatalmi és nem ellenzéki párt, s ehhez a helyzethez kéne igazítania reakcióit is, el kellene tudnia viselni a bírálatokat is.

APATINBAN HELYI KÖZÖSSÉGI VÁLASZTÁS IS VOLT

A tartományi képviselőválasztással párhuzamosan a helyi közösségek tanácstagjait is megválasztották. Az elsődleges adatok szerint Bácskertesen – Kupuszinán a Vajdasági Magyar Szövetség 11 helyet szerzett, míg a Szerbiai Szocialista Párt, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjas Párt és az Egységes Szerbia négyet. Szilágyin két polgári csoport osztozik a mandátumokon, az Együtt Szilágyiért hat, a Rizsányi Atilla vezette Szilágyi Fejlődéséért pedig öt helyet tudhat magáénak.

Apatin helyi közösségének tanácsában hat helye lesz a Szerbiai Szocialista Párt, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjas Párt és az Egységes Szerbia koalíciójának, a Demokrata Pártnak öt, a Szerb Haladó Pártnak három, a Szerb Radikális Pártnak pedig egy.

Szondon (Sonta) a szocialista koalíció öt személyt juttathat be a HK tanácsába, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége, a Demokrata Párt és a Szerbiai Haladó Párt hármat-hármat, a radikálisok egyet. Prigrevicán-Szentivánon a szocialisták hat, a haladók négy, a radikálisok és a demokraták 2-2, a Dveri pedig egy helyhez jutott a tanácsban.

Jovo Korać, a községi választási bizottság elnöke közölte, hogy a választás incidensek nélkül zajlott, noha telefonon hívogatták a szavazókat, és a szavazóhelyeken kívül próbálták őket befolyásolni. Ezekről az esetekről a választási bizottság értesítette a rendőrséget.