2024. május 11., szombat

Nincs egyezség az iráni atomprogramról

Nem jutott egyezségre az iráni illetékesekkel Teheránban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) delegációja a vitatott iráni atomprogram ellenőrzéséről szóló szerződés megkötése kapcsán – jelentette be tegnap Bécsben Herman Nackaerts.

Az ügynökség főigazgató-helyettese, aki a delegációt vezette, visszatérése után Bécsben adott nyilatkozatában elmondta: nem sikerült megállapodásra jutni a dokumentummal kapcsolatosan, amely az atomprogram ellenőrzésének folytatását tenné lehetővé. Nackaerts ezért csak annyit tudott jelezni: az ügynökség kész folytatni erőfeszítéseit, hogy ellenőrizhesse, alkalmas-e későbbi katonai célokra az iráni atomprogram.

Irán ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy a NAÜ először kössön szerződést az ellenőrzés módozatainak részleteiről. Ezt szabja előfeltételnek ahhoz, hogy az ügynökség ellenőrei személyesen is bebocsátást nyerjenek bizonyos létesítményekbe. A hónapok óta tartó egyeztetések mindeddig kudarcba fulladtak.

A NAÜ küldöttsége ugyanis nagyobb hozzáférést szeretne elérni azokhoz a létesítményekhez, személyekhez vagy dokumentumokhoz, amelyek/akik tisztázhatják a 2011-es jelentésében szereplő, hitelesnek nyilvánított megállapításokat, amelyek szerint Irán 2003 előtt és talán utána is atombomba gyártásán dolgozott. A NAÜ mindenekelőtt a parcsini katonai támaszpontra akar ellátogatni, ahol a gyanús tevékenységeket felfedezték, és azzal vádolja Teheránt, hogy azért akadályozza meg a létesítmény meglátogatását, hogy minden kompromittáló nyomot eltüntessen.