2024. április 26., péntek

Észak-Korea újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre

Még kedden összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa

A KCNA phenjani állami hírügynökség közleményében azt írta: sikeresen és tökéletesen hajtották végre a föld alatti nukleáris robbantást, amelynek célja a megfogalmazása szerint az ország védelmének és szuverenitásának erősítése volt az Egyesült Államok folyamatos ellenséges magatartásával szemben.

A robbantáshoz "egy miniatürizált és könnyebb nukleáris eszközt használtak, amelynek a korábbiaknál nagyobb volt a robbanóereje - közölte a KCNA.

A nagyhatalmaknak éppen az az egyik aggályuk, hogy Észak-Korea kisebb tömegű nukleáris eszközt használ. Ez ugyanis azt jelenti, hogy már rendelkezésére áll egy olyan kifinomult technológia, amely lehetővé teszi interkontinentális ballisztikus rakétára szerelhető atomtöltetű robbanófej előállítását.

Az amerikai hírügynökség szerint a robbantással és időzítésével Kim Dzsong Un fiatal észak-koreai vezető valószínűleg az Egyesült Államoknak üzent. Azon túl, hogy a robbantást közvetlenül Obama évértékelő beszéde előtt hajtották végre, néhány nap múlva - szombaton - lesz Kim Dzsong Un néhai apjának, elődjének, a 2011 decemberében elhunyt Kim Dzsong Ilnek a születésnapja. Kim Dzsong Il emlékét az észak-koreai propaganda rendszeresen összekapcsolja az ország nukleáris ambícióival.

A robbantás hírét először Dél-Koreában jelentették be, miután a természetes földrengésektől eltérő földlökést mértek a Koreai-félsziget északi felén. A dél-koreai hadsereget azonnal riadókészültségbe helyezték, és Ri Mjong Bak államfő rendkívüli ülésre hívta össze az ország nemzetbiztonsági tanácsát.

Dél-Korea, amely jelenleg éppen soros elnöke az ENSZ Biztonsági Tanácsának, azonnal kezdeményezte a testület összehívását. A BT még kedden összeül. A szöuli védelmi minisztérium közölte: nem tartja kizártnak, hogy a keddi robbantást hamarosan továbbiak követik vagy Phenjan egy újabb rakétakísérletet is végrehajt.

A japán meteorológiai ügynökség szerint az 5,2-es fokozatú földlökést helyi idő szerint 11.57-kor (közép-európai idő szerint 3.57) érzékelték, körülbelül egy kilométeres mélységből. A dél-koreai védelmi tárca szerint a rengést egy 6-7 kilotonnás nukleáris robbantás okozta.

A világtól elzárkózó rezsimnek ENSZ-határozatok tiltják a nukleáris és rakétatechnológia fejlesztését. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint Észak-Korea nyilvánvalóan és súlyosan megsértette a BT vonatkozó határozatait.

Ugyancsak határozottan elítélte, és provokációnak nevezte az amerikai elnök a robbantást, és gyors, hiteles fellépést sürgetett a nemzetközi közösség részéről. Az Egyesült Államok a jövőben is megteszi a saját maga és a szövetségesei megvédelmezéséhez szükséges lépéseket - hangsúlyozta Barack Obama egy közleményben.

"Ezek a provokációk nem teszik biztonságosabbá az országot... Ahelyett, hogy erős és virágzó országgá válna, Észak-Korea egyre elszigeteltebb, népe pedig egyre szegényebb lesz, amikor téves megfontolásból tömegpusztító fegyvereik és hordozóik birtoklására törekszik" - mutatott rá.

 "Erősíteni fogjuk szövetségeseinkkel és partnereinkkel való szoros együttműködésünket egy határozott lépés megtétele érdekében"- jelentette ki Obama, külön utalva a hatoldalú tárgyalások résztvevőire. A Kína, az Egyesült Államok, a két Korea, Japán és Oroszország részvételével folytatott - jelenleg szünetelő - hatoldalú tárgyalások célja, hogy rábírják Phenjant atomprogramja leállítására.

Az Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezete (CTBTO) és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is elítélte az Észak-Korea által kedd hajnalban végrehajtott a kísérleti atomrobbantást. A nukleáris robbantás egyértelmű fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra, és megkérdőjelezi a globális nukleáris leszerelés érdekében tett erőfeszítéseket - hangsúlyozta Tóth Tibor, az egyezmény előkészítő bizottságának vezetője. A tesztrobbantás erősen aggasztó esemény, amelyet mindenkinek el kell ítélnie - tette hozzá.

Kína "határozott ellenzését" fejezte ki az észak-koreai atomrobbantással kapcsolatban, és a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését céltó hatoldalú tárgyalások folytatását sürgette. Peking arra szólította fel Phenjant, hogy ne tegyen olyat, amivel súlyosbítaná a helyzetet, továbbá valamennyi érintett felet nyugalomra és önmérsékletre intette. A közlemény nem helyezett kilátásba szankciókat.

Moszkva határozottan elítélte az észak-koreai kísérleti atomrobbantást. "Elítéljük Észak-Korea ezen lépéseit, és azokat a korábbi ballisztikus rakétakilövéssel együtt az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó döntései megsértésének tekintjük" - mondta egy név nélkül nyilatkozó külügyi tisztségviselő.

Az Európai Unió nevében Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő az atomcsendegyezmény "durva megsértésének" nevezte a kísérletet. Ashton felszólította Phenjant, hogy tartózkodjon az újabb provokatív akcióktól.

A NATO "felelőtlen tettnek" nevezte az atomrobbantást, amely súlyosan fenyegeti a világbékét. Francois Hollande francia elnök is "a lehető legszigorúbban" elítélte a kísérletet. Franciaország támogatni fogja, hogy a BT szigorúan elítélje a robbantást, és ugyanerre kéri majd partnereit.

Irán is elítélte, hogy Észak-Korea kísérleti atomrobbantást hajtott végre, megjegyezve, hogy egyetlen országnak sem szabadna atomfegyvert birtokolnia.