2024. április 26., péntek

Jegybankelnöki találgatások

Túl sok esély nincs arra, hogy az átlagember átlássa: mi történik nem egészen egy hónap múlva a Magyar Nemzeti Bankban. Az biztos, hogy a regnáló jegybankelnök, Simor András mandátuma március elején lejár. Minden más a találgatások, meredekebb esetekben a fantázia világába tartozik. Ami, tekintettel arra, hogy stratégiai kérdésről van szó, nem biztos, hogy üdvözítő.

Orbán Viktor miniszterelnök dolga megnevezni a majdani jegybankelnököt. Orbán Viktor miniszterelnök pedig már több ízben kijelentette, hogy ezt csak február utolsó napjaiban teszi meg. Mindennek köszönhetően pedig szárnyal a fantázia, mindenki mindennel összekapcsol mindent és szinte biztos, hogy ha valaki valóban átlátja a teljes képet, elképesztően jókat kuncog magában.

Sokan, sokszor mondták, hol reménykedve, hol rettegve, netán riogatva: a jegybankelnöki szék Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert várja. Aki (a várakozások szerint) nem lenne sem féke, sem ellensúlya a kormányzati monetáris politikának, jó szívvel bocsátaná a kabinet rendelkezésére a valutatartalékokat stb. Legutóbb kedden este a Világgazdaság Online röpítette világgá a hírt, meg megszületett a döntés, igen, Matolcsy lesz az MNB első embere. A hírre a forint azonnal zuhanórepülésbe kezdett. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója azonnal nyilatkozott a távirati irodának, hogy nem, a gyulai frakcióülésen nem volt és nem lesz szó jegybankelnökről, még csak informális megbeszéléseken sem került szóba, éppen ezért a Világgazdaságban megjelent hírt alaptalannak és álhírnek tartja.

A forint fékezett, kicsit visszaerősödött és ismét nem lehet semmit sem tudni.

Aztán szerdán a Napi Gazdaság keresett és talált összefüggést Matolcsy, a jegybank, a miniszterelnök moszkvai útja és Varga Mihály tárca nélküli miniszter között. Antal Attila politikai elemző a Napi Gazdaság Online-nak úgy nyilatkozott: Orbán Viktor miniszterelnök „egy végiggondolt stratégia mentén lényegében kipárnázta az utat ahhoz, hogy a gazdaságpolitikai unortodoxia után egy unortodox monetáris politika következzen”, ehhez pedig „csak Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter lehet az ideális szereplő”. Antal mindezt úgy magyarázza: a magyar kormányfő múlt heti, moszkvai és brüsszeli találkozói arra utalnak, hogy a Nemzetközi Valutaalappal nem köttetik megállapodás, így aztán Magyarország „a piacról és a természetesen orosz forrásokból finanszírozhatja magát” oly módon, hogy Oroszország vásárol a magyar államkötvényekből. Ehhez, mondjuk, a portál szerkesztője azt is hozzáfűzi: egyelőre ott tartunk, hogy Moszkva szerint nincs szó orosz kötvényvásárlásról…

A Napi Gazdaság Online idézi Fodor Csabát, a Nézőpont Intézet elemzőjét is, aki szerint a jegybankelnök utódlásával kapcsolatos találgatások mögött jó eséllyel kétes hátterű, inkább bizonytalan források állhatnak. Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője szerint „kívülről lehetetlen azt eldönteni, hogy mikor találgat a sajtó magától és mikor történik szándékos kormányzati kiszivárogtatás”. Juhász szerint a kormány célja az utóbbi időben egyértelműen a piacok nyugtatása volt, ezt szolgálták Matolcsy nemzetközi sajtónak tett nyilatkozatai is, amelyekben a miniszter az óvatos monetáris politika szükségességéről beszél. A Political Capital vezető elemzője ugyanakkor hozzáteszi: elképzelhető, hogy a Matolcsy kinevezését eldöntött tényként közlő kiszivárogtatás célja a piaci reakció tesztelése volt.

A nemzetgazdasági miniszter neve mellett a pillanatnyilag tárca nélküli Varga Mihály neve is rendszeresen közszájon forog. Akár úgy, mint potenciális MNB-elnöké, akár úgy, mint azé a személyé, aki vagy a nemzetgazdasági tárcát, vagy (annak esetleges feldarabolását követően) a pénzügyminisztériumot vezetné. Hogy Vargát valahogy pozícióba kell hozni az átrendezést követően, az egyértelmű, hiszen a piacok őt hitelesnek tartják, személye úgy kell a monetáris politikában, mint borogatás a forró homlokra.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Reutersnek adott interjúban ennek kapcsán kijelentette: a kormányfő óvatos lesz a jegybankelnök kiválasztásában, hogy elkerülje a piac bármilyen drámai reakcióját. „A központi bank élén történő változás nem hozhat bizonytalanságot, nem vethet fel kérdéseket ezzel a stabilitással és a pozitív pénzügyi trendekkel kapcsolatban” – mondta az államtitkár, hozzátéve: Varga Mihály hamarosan egy „másik jelentős pozícióba” kerülhet, s az erre vonatkozó döntés is márciusra várható.

És akkor az ember ne kombináljon…