2024. május 8., szerda

Elvehetik Katartól a vb-rendezés jogát!

Német sajtóértesülés szerint a felmerült korrupciógyanú miatt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) újraszavaz a 2022-es világbajnokság korábban Katarnak ítélt rendezési jogáról.

A Sport Bild című lap szerdai számában a FIFA végrehajtó bizottságából származó információkra hivatkozva arról ír, hogy májusban a Mauritiuson rendezendő FIFA-kongresszuson kerül sor a megismételt voksolásra. A várakozások szerint az etikai bizottság javaslatára immár nemcsak a 24 végrehajtó bizottsági tag, hanem mind a 209 kongresszusi delegált hozza meg a döntést. Katar a 2010 decemberében tartott szavazás utolsó körében 14:8-ra legyőzte a favoritnak tartott Egyesült Államokat, az ázsiai tagszervezetet akkor vezető, katari Mohamed Bin Hammam állítólag öt voksot is megvásárolt.

Legutóbb Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke ellen merültek fel korrupciós vádak: a France Football című magazin januárban azzal gyanúsította meg, hogy Nicolas Sarkozy akkori francia államfő utasítására szavazott Katarra a 2022-es világbajnokság házigazdájának kiválasztásakor.

Súlyos hiányosságok Belo Horizontéban

Félmillió dollárra büntettek Brazíliában egy létesítményműködtetésért felelős társaságot, miután a 2014-es futball-világbajnokság több mérkőzésének színhelyéül is szolgáló Belo Horizonte-i Mineirao Stadionnak több hiányosságára derült fény.

A frissiben átadott, 62 ezres aréna, amelynek rendbehozatala az elmúlt két és fél évben 328 millió amerikai dollárnyi (27 milliárd dinár) pénzt emésztett fel, az elmúlt szombaton a helyi rivális Cruzeiro és Atletico meccsel vizsgázott az államvezetés több tagja, így az elnök és a sportminiszter jelenlétében, s módfelett rossz érdemjegyet kapott. A működési zavarokat ecsetelő beszámoló szerint főleg az alapszolgáltatásokkal támadtak bajok: a jegypénztáraknál hosszú sorok kígyóztak, komoly dugók alakultak ki a parkolási rend megoldatlansága miatt, belül pedig az illemhelyek hiánya mellett az idézett elő kellemetlenségeket, hogy zárva voltak az ételt-italt árusító vendéglátóipari egységek.

A stadion a júniusi Konföderációs kupán – amely a vb főpróbájának számít – három, a 2014-es világbajnokságon hat mérkőzésnek ad majd otthont.

Gascoigne-nak segítenének Gerrardék

Az angol válogatott tagjai felajánlották segítségüket Paul Gascoigne-nak, a huzamos ideje alkoholproblémákkal küzdő egykori futballsztárnak. A 45 éves Gazza múlt csütörtökön Northamptonban jelent meg egy jótékonysági rendezvényen, és a Sunday Mirror fotói szerint rendkívül rossz állapotban volt, üveges szemmel tartotta a mikrofont. Ügynöke, Terry Baker közölte, hogy ügyfelének azonnali segítségre lenne szüksége.

„Egyértelműen kinyilvánítjuk: ha szüksége van ránk, itt vagyunk” – hangsúlyozta Steven Gerrard, a válogatott kapitánya a Brazília elleni barátságos mérkőzés előtt.

Hummels lehet a Barca nyári célpontja

A katalán Sport értesülése szerint az FC Barcelona nyáron a Dortmund játékosával, Mats Hummelsszel erősítené meg védelmét.

A lap úgy tudja, Hummelst eddig hat meccsen nézték meg a Barcelona megfigyelői és elnyerte tetszésüket a 24 éves védő produkciója. Habár nemrégiben a katalánok meghosszabbították Carles Puyol szerződését, a klubigazgató, Andoni Zubizarreta szeretné még szilárdabbá tenni a csapat hátsó alakzatát. A Sport szerint a Dortmund 30 millió euróra taksálja Hummelst, aki iránt már tavaly nyáron is érdeklődött a Barca, de akkor még inkább Thiago Silvát hajtott. A brazil végül az AC Milantól a PSG-hez szerződött.