2024. április 27., szombat
BARÁTSÁGOS MECCSEK

Újoncok csatárposzton

A mai napon barátságos válogatott mérkőzések sokaságát rendezik meg a világ minden táján, és pályára lép többek között a magyar és a szerb nemzeti együttes is. Magyarország a törökországi Belekben edzőtáborozik, és ott csap majd össze Fehéroroszországgal, míg Szerbia Cipruson mérkőzik meg vendéglátójával.

A magyar válogatottból sérülés, illetve meccshiány miatt hiányzik majd a csapatkapitányi karszalagot az esetek nagy többségében viselő két játékos, Gera Zoltán és Juhász Roland, távollétükben pedig Hajnal Tamás vagy Dzsudzsák Balázs lehet majd a csapatkapitány. Hiányzik majd az együttesből a múlt héten Németországba, a Greuther Fürthhöz szerződött Varga József is, akinek szerepeltetésétől klubja kérésére állt el a Magyar Labdarúgó-szövetség. Pátkai Máté elutazott ugyan Belekbe, és betegségéből is felépült, nincs olyan állapotban, hogy segítségére legyen a csapatnak, ezért visszatért klubjához, a Győrhöz. Két újonc viszont pályára léphet a fehéroroszok ellen, Egervári Sándor szövetségi kapitány ugyanis meghívót küldött a Ferencváros támadójának, Böde Dánielnek és a Videoton védőjének, Szolnoki Rolandnak, de a felnőttválogatottban nem szerepelt még a két cserekapus, Gulácsi Péter és Megyeri Balázs sem.

Nemcsak újoncok lehetnek majd a pályán, hanem egy jubiláló is, a fent említett Dzsudzsák ugyanis ma játszhatja majd 50. válogatott mérkőzését: „Eredetileg tavaly ősszel készültem az ötvenedikre, de eltiltás miatt sajnos ez akkor elmaradt. Nagyon büszke vagyok, hogy már huszonhat évesen eljutottam idáig, ha pedig úgy alakul a meccs, hogy a csapatkapitányi karszalagot is felvehetem, az a cseresznye lenne a tortán. A fontos, hogy élvezzük a helyzetet, hogy jó körülmények között készülhetünk” – nyilatkozta a Dinamo Moszkva szélsője.

A FIFA fellebbviteli bizottságának döntése miatt, mely szerint nézők nélkül kell megrendezni a Magyarország–Románia vb-selejtezőt, Egervári még kicsit örült is annak, hogy kevés nézőre van kilátás a mai meccsen: „Minden rosszban van valami jó. Jobban szerettük volna, ha sok néző előtt tudunk felkészülési meccset játszani. Így azonban talán jobban fel tudunk készülni egy nézők nélküli meccsre, de én óvatosan bizakodó vagyok, és még mindig nem adtam fel annak a lehetőségét, hogy telt házas mérkőzésünk legyen márciusban a románok ellen.”

A magyar válogatott kerete, kapusok: Bogdán Ádám, Gulácsi Péter, Megyeri Balázs. Védők: Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Korcsmár Zsolt, Mészáros Norbert, Szolnoki Roland, Vanczák Vilmos. Középpályások: Dzsudzsák Balázs, Elek Ákos, Hajnal Tamás, Gyurcsó Ádám, Koltai Tamás, Koman Vladimir, Pintér Ádám. Csatárok: Böde Dániel, Rudolf Gergely, Szabics Imre, Szalai Ádám. Biztonsági tartalékok: Halmosi Péter, Németh Krisztián, Szakály Péter, Varga Roland.

Szerbia labdarúgó-válogatottja 17 órakor lép pályára Cipruson, ahol a házigazda nemzeti csapatával csap össze. Siniša Mihajlović szövetségi kapitánynak jó és rossz hírekkel is szembesülnie kellett a találkozó kapcsán, a rossz információk a védelmet, a jók a csatársort illetik. Az már korábban biztos volt, hogy a hosszabb ideje sérüléssel bajlódó Neven Subotić nem léphet pályára a felkészülési mérkőzésen, a hétvégi bajnoki mérkőzésén azonban megsérült Milan Biševac, a Lyon védője is, így rá sem számíthat a kapitány, viszont ott lehet a mérkőzésen újoncként a Helsingborgtól épp a téli átigazolási időszakban a Varga Józsefet és Stieber Zoltánt is foglalkoztató Greuther Fürthbe igazoló és ott két meccsen 1 gólt és 1 gólpasszt jegyző Nikola Đurđić, aki meglehetősen magabiztosan nyilatkozott a találkozó előtt: „Remélem, hogy ahogy a klubomnak, a válogatottnak is a segítségére leszek majd. Az utóbbi egy évben jó formában vagyok, rendszeresen gólokat szerzek, amelyek növelik az önbizalmam és mindezek miatt most itt vagyok, ahol mindig is szerettem volna lenni. Ki tudja, lehet, hogy hamarosan a támadás lesz a legerősebb fegyvere a válogatottnak...”

Visszatér a szerb csapatba a Schalkéból a napokban az Interbe szerződő Zdravko Kuzmanović is, aki arról beszélt, hogy a napokban híre kelt, hogy a horvátok elleni idegenbeli meccsre ismét magára ölti a címeres mezt csapattársa, Dejan Stanković, aki a 2012-es Eb rosszul sikerült selejtezői után lemondott a válogatottságról: „Ő egy nagy játékos, igazi kapitány, aki sokat adott a szerb futballnak, és mindig ott hagyta a szívét a pályán. Nagyon örülök neki, hogy csapattársak lettünk az Interben, és az is fenomenális lenne, ha visszatérne a válogatottba.”

A szerb válogatott kerete, kapusok: Vladimir Stojković, Branimir Aleksić, Damir Kahriman. Védők: Branislav Ivanović, Antonio Rukavina, Nenad Tomović, Branislav Trajković, Matija Nastasić, Milan Biševac, Aleksandar Kolarov. Középpályások: Radosav Petrović, Luka Milivojević, Srđan Mijailović, Ivan Radovanović, Aleksandar Ignjovski, Ljubomir Fejsa, Zdravko Kuzmanović, Zoran Tošić, Nenad Krstičić, Dušan Basta, Dušan Tadić. Csatárok: Filip Đuričić, Miralem Sulejmani, Marko Šćepović, Filip Đorđević, Nikola Đurđić.

Amai program

Japán–Lettország, Dél-Korea–Horvátország, Magyarország–Fehéroroszország, Szlovénia–Bosznia-Hercegovina, Norvégia–Ukrajna, Chile–Egyiptom, Ciprus–Szerbia, Spanyolország–Uruguay, Izrael–Finnország, Törökország–Csehország, Málta–Észak-Írország, Macedónia–Dánia, Anglia–Brazília, Hollandia–Olaszország, Svédország–Argentína, Görögország–Svájc, Izland–Oroszország, Belgium–Szlovákia, Wales–Ausztria, Skócia–Észtország, Írország–Lengyelország, Románia–Ausztrália, Franciaország–Németország, Portugália–Ecuador, Honduras–USA.