2024. március 19., kedd

Csődközelben a Villanygazdaság

A vállalatot csak 300 millió eurós kölcsön mentheti meg

Súlyos pénzügyi válságban van a Szerbiai Villanygazdaság (EPS), amennyiben a vezetőség nem rendezi a tartozásokat, már áprilisban csődbe juthat a közvállalat. Az energetikai óriás pénzügyi konszolidációjához egy 300 millió eurós kölcsönre lenne szükség. A hitelfelvétellel a közvállalat a korábban felvett kölcsöneit rendezné, ugyanis nincs elég pénze a rendszeres hiteltörlesztésre.

– Amennyiben az igazgatóbizottság nem engedélyezi a legkedvezményesebb hitel felvételét, a vállalat március végére csődbe jut – nyilatkozta Milan Mirosavljević, az EPS sajtóirodájának igazgatója.

Az EPS igazgatóbizottságának kedden kellett volna összeülnie, az ülés napirendi pontjai között szerepelt a 300 millió eurós hitel kérdése is, azonban Aco Marković, az igazgatóbizottság elnöke lemondta azt. Mint megjegyezte, előbb konzultálni kellene a szerb kormánnyal. Igazgatóbizottsági ülést legkorábban a konzultációk után már csak 5, vagy 10 nappal lehet összehívni.

Az igazgatóbizottsági ülés újbóli elhalasztása miatt összetűzésre került sor Aleksandar Obradović, az EPS vezérigazgatója és az igazgatóbizottság között. A vezérigazgató szerint hivatalba lépése, vagyis szeptember óta gyakoriak a nézeteltérések közte és az igazgatóbizottság között. Kiemelte, hogy a szerb kormány a legutóbbi ülésén már jóváhagyta az EPS 2013-as ügyviteli tervét, amely a pénzügyekben 50 milliárd dinárnyi bevételkieséssel számolt.

– A bérek kifizetéséhez újra kellene számolnunk kötelezettségeinket és hitelt kellene felvennünk. Ezt azonban az igazgatóbizottság jóváhagyása nélkül nem lehet megtenni, hiába engedélyezte korábban a szerb kormány. Az igazgatóbizottság elnökével több ízben is tárgyaltam, de ennek ellenére nem tudom, miért halasztja el folyton az igazgatóbizottsági üléseket – mondta a vezérigazgató.

Marković ugyanakkor azt állítja, azért halasztotta el az ülést, hogy előtte konzultálhasson a kormánnyal. A kérdésre, miszerint tisztában van-e azzal, hogy döntése következményeképp az EPS-nek nem lesz elég pénze a bérek kifizetésére, tagadta, hogy a közvállalat pénzügyi válságban lenne.

– Szerbiára is igaz a Genereal Electric szállóigéje, miszerint míg az EPS működik, addig Szerbia is fennáll – érvelt az igazgatóbizottság elnöke.

MIÉRT NEM MŰKÖDIK AZ EPS?

Az energetikai minisztérium értetlenségét fejezte ki, hogy az EPS miért nem működik és kiemelte, hogy a szerb kormány elfogadta a villanygazdaság 2013-as munkatervét és az igazgatóbizottságnak e munkatervvel összhangban kell döntenie és dolgoznia.

– A szerb kormány elfogadta az EPS átszervezésével kapcsolatos tervet is, amely szerint olyan részvénytársasággá kellene átalakulnia, amely két tevékenységet foglal magában: a közbeszerzést és a termelést – áll a minisztérium közleményében.

Az energetikai minisztérium ugyanakkor leszögezte, nem engedi meg, hogy az áramellátás és az áramtermelés veszélybe kerüljön, hiszen az áramellátás közérdeknek számít. Hozzátették, az áramellátást követő munkacsoport folyamatosan kíséri a közvállalat működését és a legkisebb hír megjelenésekor, amely arról szól, hogy veszélyben az áramellátás, azonnal intézkedéseket dolgoznak ki.

A közvállalatokról szóló új jogszabály szerint a közvállalatok igazgatóbizottságának munkáját a felügyelőbizottságok veszik át, azonban a minisztérium közleménye szerint azok megalakításáig az igazgatóbizottságoknak el kell látniuk feladatukat.

NEM JUTHAT CSŐDBE

A közvállalat kiemelt jelentősége miatt nehezen hihető, hogy az EPS csődbe jut, vélekedett Veselin Pješčić, a Szerbiai Nemzeti Bank alkormányzója. Mint megjegyezte, a közvállalat lehetséges csődje nem szerepelt a jegybank elemzései között, hiszen kiemelt jelentőséggel bír a szerbiai gazdaságra nézve.

– Sokkal inkább aggaszt a villanyáram árának emelése. Az energiaárak 12 százalékos növekedése 0,8 százalékos inflációnövekedéshez vezethet – mondta az alkormányzó.

Dejan Stojadinović, független energetikai szaktanácsadó úgy véli, hogy épp az áram alacsony ára miatt került bajba a villanygazdaság. Mint megjegyezte, nem ismeri a vállalat legutolsó pénzügyi jelentéseit, de abban biztos, hogy az EPS-nek nincs pénze befektetésekre. Szavai szerint emiatt mindenki felelős, aki 20 éven át ilyen alacsonyan tartotta az áram árát.