2024. április 26., péntek
Brassói munkatársunk jelentése

Fiatal életek gyászindulója

A jelen legnagyobb gondja Erdélyben, Székelyföldön nem az autonómia, hanem a munkahely hiánya. Gazdasági szakértők szerint olyan szociális bomba ketyeg, amely már a közeljövőben robbanhat, és jelentős károkat okozhat a társadalomnak.

Megengedhetetlenül magas a munkanélküli fiatalok száma Románia-szerte – erre a következtetésre jutottak az Európai Bizottság társadalmi igazgatóságának illetékesei. Országos viszonylatban minden negyedik fiatal állásnélküli. Romániában mintegy 850 000 fiatal nem dolgozik. Az állásnélküli fiatalok száma 2008 óta mintegy 45 százalékkal emelkedett. Ennél is rosszabb a helyzet az Európai Unió legfejletlenebb vidékei közé sorolható Székelyföldön.

Az ifjú nemzedék sorában jelentkező magas munkanélküliséget elsősorban az okozza, hogy évről évre egyre több fiatal hagyja ott az iskolát. Alfred Bulai szociológus szerint a másik ok, hogy jelenleg gyakorlatilag nincs szakiskolai oktatás. Egyetlen középiskola sem képez szakmunkásokat, az elméleti iskolák padjait pedig semmihez sem értő fiatalok hagyják el.

A székelyföldi állapotok miatt valóban aggódhatunk.

A Hargita megyei középiskolákban tavaly végzett diákok 37 százaléka iratkozott be egyetemre, illetve egyharmaduk talált magának munkát. Egyharmaduk munkanélküli-segélyt kért, amelyet kilenc hónapig fizetnek. Az erre rávilágító tanulmány készítője, Hodgyai László tanfelügyelő úgy összegezte a tavaly végzettek helyzetét, hogy miközben az előző évekhez viszonyítva a továbbtanulók aránya csökkent, a munkába állók aránya nem változott számottevően, a munkanélküliek hányada viszont nőtt. Érdekes adat, hogy a továbbtanulók között sokkal több a lány, mint a fiú, 676 lány és csak 392 fiú iratkozott be a felsőoktatásba. A tanfelügyelőségi tanulmány szerint a továbbtanuló fiúk aránya évről évre csökken, tavaly például 17 százalékkal. Igaz, a lányoknál is 12 százalékos csökkenés volt 2012-ben.

Azok, akik nem tanultak tovább, munkába álltak, ha sikerült munkahelyet találniuk, vagy pedig állástalanokká váltak. Az állást találóknál mintegy 12 százalékkal magasabb a fiúk aránya. 2011-hez viszonyítva tavaly mintegy 13 százalékkal nőtt a felnőtt életüket munkanélküliként kezdő végzősök aránya. Olyan Hargita megyei középiskola is van, amelynek diákjai közül 85 százalék nem tanult tovább, és munkát sem kapott.

Kiss Tamás kolozsvári szociológus, a Kisebbségkutató Intézet munkatársa már egy 2006-ban készült felmérés alapján megállapította: a Székelyföldön a munkanélküliség, az elszegényedés és a fiatal értelmiségiek elvándorlása egymást fokozó tényező. A trend azóta erősödött.