2024. április 26., péntek

Óbecse visszakapta fürdővárosi státuszát

A gyógyfürdő-beruházás fejlesztési koncepciójának kidolgozására februárban írja ki az önkormányzat a közbeszerzési pályázatot

Óbecse hosszas előkészületek után végre visszakapta az 1935-ben megszerzett, majd a hetvenes években elvesztett fürdővárosi státuszát – ennek az örömhírnek természetesen akkor lesz tényleges jelentősége, ha második nekifutásra valóban megvalósulna a gyógyfürdő-beruházás a városban.

Az önkormányzat decemberben közbeszerzési pályázatot írt ki a tervezett óbecsei szálloda- és gyógyfürdő-beruházás megvalósíthatósági tanulmányának a kidolgozására. Gyurcsik Miklós, a regionális és határokon átívelő együttműködésekkel megbízott tanácsos érdeklődésünkre elmondta: a kis értékű közbeszerzési pályázaton, amelyre a három meghívott cég közül kettő adott be ajánlatot, az önkormányzat a legkedvezőbbnek talált, budapesti Mérték Kft.-nek ítélte oda a megbízást. A nyertes magyar cég alvállalkozója a szálloda- és fürdőkoncepciók kidolgozásában komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező Horwath Company lesz. A tavalyi költségvetésből kifizetendő 3,2 millió dináros tanulmánynak február végére kell elkészülnie. Az önkormányzat az elkészült tanulmány alapján februárban egy újabb kis értékű közbeszerzési pályázatot ír ki a tervdokumentáció és egy, a pénzügyi számításokat is tartalmazó fejlesztési koncepció elkészítésére. Az elképzelések szerint egy 150–200 szobás szállodáról lenne szó, amelyhez kül- és beltéri medencék, szaunavilág és termálfürdő társulna, de a pontos kapacitásokat és tartalmakat a piackutatásra épülő megvalósíthatósági tanulmány tartalmazza majd.

Szerbia és Magyarország gazdasági vegyes bizottságának – tavaly év végén megtartott – budapesti ülésén egyébként megállapodás született arról, hogy a két állam együttműködési tervei között stratégiai fontosságúként szerepel az óbecsei gyógyfürdő megépítése is. Mint ismeretes, a közbeszerzési pályázatra egyedüliként ajánlatot benyújtó budapesti Aquaprofit Zrt.-vel a vajdasági és a magyar kormány között aláírt együttműködési szándéknyilatkozat ellenére sem került aláírásra tavaly a beruházási szerződés, és a magyarországi cég elállt a befektetési szándékától. Visszalépését azzal indokolta, hogy a magyar kormány beígért anyagi támogatása nélkül nem áll módjában megkezdeni a beruházást. A Tartományi Nagyberuházási Alap 40 millió dinárral támogatta a kút kifúrását, az ügyvédi irodák számlája pedig 6,5 millió dinárral hízott olyan szerződések összeállításáért, amelyek aláírására soha nem került sor. Az új önkormányzat határozott állásfoglalása az volt, hogy megvalósíthatósági tanulmány nélkül nem lehet felelősségteljesen belefogni egy ilyen komoly beruházásba.