2024. április 25., csütörtök

Megtartanák a bírósági egységet

Adán megbízott igazgató került az Adica Üdültetési Közvállalat élére

Az adai képviselő-testület 10. ülését szerda estére az ellenzéki pártok – a VMSZ; az Ürményi Ferenc-féle polgári csoport és a SZER alkotta koalíció; valamint az SZHP – képviselőinek kezdeményezésére hívták össze, mégpedig a feltételes kamatleírás és adótartozás szüneteltetéséről szóló községi határozat elfogadása végett. A határozat elfogadása azonban elmaradt, mivel a többségi, hatalmon lévő Demokrata Párt képviselői leszavazták azt.
Az ülésen a képviselők többek között elfogadták Uliján Kornélnak, az Adica Üdültetési Közvállalat igazgatójának a lemondását. A leköszönt igazgató távozását azzal indokolta, hogy részt vesz egy tizenhat hónapig tartó, fürdőfejlesztésekkel foglalkozó IPA-projektum megvalósításában, emiatt nem lesz lehetősége egy időben mindkét feladatot ellátni. A testület Juhász Tibor adai jogászt nevezte ki hat hónapra megbízott igazgatónak a közvállalat élére. A képviselő-testület elfogadta továbbá Körtvélyesi Tícián lemondását a községi tanácsban betöltött tisztségéről. A tisztségviselő távozását személyes okokkal indokolta.
A képviselők az ülésen határozatot fogadtak el a helyi járulék újbóli bevezetéséről a moholi helyi közösségben 2013-tól 2020. december végéig. Az említett időszakban a helyi járulékból 150 millió dináros bevételre számítanak Moholon. A testület továbbá megszavazta a 2013-as helyi foglalkoztatási akciótervet, amely összesen 34 személy munkába állását teszi lehetővé önfoglalkoztatással, közmunkával és új munkahelyek létesítésével. Emellett az új törvénnyel összhangban módosították az Adica és a Standard Közművesítési Közvállalat alapítói okiratait.
A Szarvas Gábor Könyvtár esetében a képviselő-testület megbízott igazgató- és felügyelőbizottságot nevezett ki, miután az említett testületek mandátuma tavaly decemberben lejárt, illetve folyamatban van egy szerződés aláírása az adai önkormányzat és a Magyar Nemzeti Tanács között az alapítói jogok részbeni átruházásáról.
Az adai képviselő-testület elfogadta azt a kezdeményezést is, amellyel megtartaná Adán a jelenlegi bírósági egységet, mégpedig a környező települések egyikén működő alapbíróság részeként. Az adai önkormányzat vezetőségének értesülései szerint ugyanis félő, hogy a bíróságok rendszerének módosítása után Adán a jelenleg működő bírósági egységet is megszüntetnék. Ennek megakadályozására fogadták el a kezdeményezést, amelyet eljuttatnak az illetékes minisztériumnak.