2024. április 27., szombat

„Megcáfoljuk a hamis előítéleteket”

Elkezdhet íródni az MNT Demográfiai Akcióterve – Új személyt javasoltak a Forum igazgatói tisztségére

A Magyar Nemzeti Tanács szerdán megtartott XXIX. rendes ülésén elfogadták az MNT Demográfiai Akcióterve kidolgozásának kezdeményezéséről szóló záradékot. Ahogyan arról a Magyar Szó már több alkalommal is beszámolt, az akcióterv olyan programokat, intézkedéseket, akcióterveket tartalmaz majd, amelyek a házasság, az anyaság, a család, a nagycsalád értékeinek és presztízsének erősítését szolgálják, valamint alkalmasak a vajdasági magyarság megmaradásának, a születő gyermekek száma növelésének, a lakosság elöregedése lassításának és a többgyermekes anyák össztársadalmi megbecsülésének és helyzete javításának az elősegítéséhez.

(Fotó: Diósi Árpád)

(Fotó: Diósi Árpád)

Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke beterjesztésében elmondta: a tanácsnak nem szabad figyelmen kívül hagynia azokat a mutatókat és tendenciákat, amelyek alááshatják az MNT eddigi erőfeszítéseinek, programjainak és intézkedéseinek az eredményességét. A 2011-es szerbiai népszámlálás adatai nagymértékben kijózanították a vajdasági magyar közösséget. Közel 40 ezer magyar lélekkel élt kevesebb 2011-ben Szerbiában, mint amennyien 2002-ben – magyarázta Korhecz.

Az adatok és az azokhoz vezető okok ismeretében cselekvési kényszerbe kerültek mindazok, akik a közösség bizalmából magukra vették a közösség vezetésének felelősségét és terhét – nyomatékosította az MNT elnöke.

– Az MNT érintett és érdekelt abban, hogy a népességfogyás vonatkozásában hatékony intézkedéseket foganatosítson. Ennek jegyében már az idei munkatervben helyet kapott a demográfiai akcióterv, amelynek gyakorlati elkészítéséhez látunk hozzá hamarosan. A hatékony cselekvést a diagnózis felállításával kell kezdeni. A helyes diagnózis felállítása is feladata lesz az illetékes munkacsoportnak. Már most megállapítható, hogy a népességfogyás tekintetében azzal kell kezdenünk a cselekvést, hogy két, nagyon széles körben jelen levő ítéletet leleplezünk. Az egyik hamis állítás az, hogy népességfogyásunknak az asszimiláció és az elvándorlás az alapvető forrása. Ez nem így van. Népességfogyásunk fő oka az alacsony születésszám. Ez nagyjából hetven százalékban jelenti a gond forrását. A másik hamis állítás pedig az, hogy az alacsony születésszám a rossz gazdasági helyzettel magyarázható. A hamis előítéletekkel való szembenézés és ezeknek a megcáfolása képezheti azt az első fontos lépést, amelyen keresztül megbirkózhatunk a problémával. Természetesen nem gondolom azt, hogy attól, hogy az MNT megfogalmazza a helyzet megváltoztatására alkalmas intézkedéseket, akkor a „babyboom” korszaka következik be. Arról azonban meg vagyok győződve, hogy ha kellő komolysággal állunk a kérdéshez, ha a magyarlakta települések önkormányzatai partnerek lesznek a probléma kezelésében, ha intézményeink és a média együttműködnek velünk, akkor ezen a területen is kimozdíthatjuk a szekeret a sárból. Egy feltétel van: a szekeret mindannyiunknak egy irányba kell tolnunk – részletezte Korhecz.

Rögtön a folytatásban az MNT tagjai megszavazták a Demográfiai Akciótervet kidolgozó szakértői munkatestület kinevezéséről szóló végzést. A munkatestület elnöke dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke, tagjai pedig Dr. Hódi Sándor pszichológus, Badis Róbert szociológus-kutató, Krizsán Vilmos, a nagycsaládosok egyesületének elnöke, Szakály József rk. plébános, Varga Tóth Mercédesz magyartanárnő, Szénási Oszkár okleveles szociális munkás, Szárcsevics Bea okleveles szociális munkás, Szűcs Balázs okleveles jogász és Pesevszki Evelyn, a Magyar Szó újságírója.

Egy, nem sokkal az ülés megkezdése előtt megfogalmazott javaslat nyomán a munkatestületnek feltehetőleg a muzslyai Rontó Márta zenetanárnő, többgyermekes édesanya is tagja lesz, a kinevezéséről szóló döntést egy későbbi időpontban erősíti meg a tanács.

A FORUM MINDANNYIUNK ÉKSZERDOBOZA

Új igazgatót kap a Forum Könyvkiadó Intézet, mivel dr. Németh Ferenc eddigi igazgatónak letelt a megbízatási ideje.

Döntésével a tanács először az eddigi igazgató megbízatási idejének a leteltét erősítette meg. Az MNT erre vonatkozó végzését Vajdaság Autonóm Tartomány kormányának is meg kell erősítenie.

A folytatásban a tanács előzetes jóváhagyását adta, hogy a vajdasági kormány Virág Gábor magyar nyelv és irodalom tanárt, írót nevezze ki a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatójává.

Az új igazgatót a korábban meghirdetett pályázat alapján javasolták.

Siflis Zoltán, az MNT Kulturális Bizottságának elnöke és Lovas Ildikó, az MNT kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa a tanács és a Közigazgatási Hivatal nevében mondtak köszönetet Németh Ferencnek, aki a szószékhez járulva sajnálatát fejezte ki a búcsú miatt, és sok sikert, töretlen munkakedvet kívánt jövendőbéli utódjának.

Virág Gábor a vajdasági magyarság egyik ékszerdobozának nevezte a Forumot, amelyben számtalan kincset találhat az ember. A Forum mindig is a magyar irodalom fontos kiadója volt – emelte ki Virág, hozzátéve: az elmúlt két évtized nehézségei ellenére is számos értékes kiadványa került a könyvesboltok polcaira.

ELISMERÉS A PAULINUMNAK

A tanács a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium tevékenységének az elismeréséről szóló záradékot is megszavazta.

A szóban forgó intézménynek nagyon fontos és komoly szerepe van a vajdasági magyar közösség fejlődésének, gyarapodásának, valamint megmaradásának szempontjából – hangsúlyozta Korhecz. Mivel az intézmény ötvenéves fennállását ünnepelte a közelmúltban, az MNT fontosnak tartotta egy megfelelő döntés keretében elismerni az intézmény munkáját – emelte ki Korhecz.

Az MNT Közigazgatási Hivatalának 2012. évi munkájára vonatkozó beszámolót is elfogadták a tanács tagjai. A terjedelmes beszámoló pontos képet ad arról, hogy a hivatal mely feladatokat látta el az oktatás, a kultúra, a tájékoztatás, a hivatalos nyelvhasználat, a civil szféra és az ifjúság területéhez kapcsolódóan.

A tanács a folytatásban elfogadta Ternovácz István és Bús Ottó, a Tájékoztatási Bizottság tagjainak lemondását tagságukról, valamint megállapította Habram Károly tagságának megszűnését ugyanebben a bizottságban.

Az MNT következő döntésének értelmében a szóban forgó személyek helyett Kozma Zoltán közgazdász, a Pannon Televízió főszerkesztője és Csőke Csaba kertészmérnök, a Vajdasági Rádió munkatársa a Tájékoztatási Bizottság új tagjai.