2024. április 26., péntek

Újabb vizsgálat a Galenikában

A nyomozóknak arra is választ kellene adniuk, hogy a korábbi vizsgálat során történtek-e mulasztások

A szervezett bűnözés felszámolásával megbízott ügyészség kedden a Galenika gyógyszergyárban elkövetett esetleges visszaélések kivizsgálására utasította a belügyminisztérium megbízott munkacsoportját. A Galenika is a 24 megkérdőjelezhető magánosítások listáján található. Sajtóértesülések szerint Nenad Ognjenović, a gyógyszergyár volt vezérigazgatója lehet az első gyanúsított a számtalan visszaélés elkövetésének tekintetében.

Ognjenović 2008 novemberében került a Galenika vezérigazgatói funkciójára, majd a szerb kormány 2011 júniusában leváltotta. A leváltást a gyógyszergyár rossz helyzetével és üzletelésével indokolták. Akkor 14 millió euróra becsülték a Galenika felhalmozott tartozását. Ognjenović abban az időben azt állította, hogy a 14 millió eurós tartozás a devizaárfolyamban bekövetkező eltérések és a vállalat hitelrészleteinek a növekedése miatt halmozódott fel.

A Galenika állítólag megkérdőjelezhető ügyleteket bonyolított le a Velefarm és a Habitfarm gyógyszergyárakkal is.

A szervezett bűnözés felszámolásával megbízott ügyészség és a szervezett bűnözés elleni szolgálat majdnem két évig vizsgálatot folytatott a Galenika háza tájékán, eljárás azonban mindeddig nem indult. Az eddigi információk szerint a nyomozással megbízott munkacsoport 2012 végén továbbította a Galenikával kapcsolatos vizsgálati eredményeket a szervezett bűnözés felszámolásával megbízott ügyészségnek.

A Blic belgrádi napilap értesülései szerint a most induló vizsgálatban a belügyminisztérium munkatársainak a Galenika rendes üzleteléséhez kapcsolódó dokumentációt, a bankhitelekhez kapcsolódó iratokat, az esetleges közvetítői jutalékot részletező dokumentációt és a megbízói szerződéseket kell felülvizsgálniuk. A nyomozóknak arra is választ kell adniuk, hogy a korábbi nyomozás során az illetékesek követtek-e el hibát vagy mulasztást.

A Galenika alkalmazottai örömmel fogadták a vizsgálat hírét, ugyanakkor közölték: az a legfontosabb, hogy a vállalat minél előbb stratégiai partnerre találjon.

– Nem értjük, hogy miért folytattak korábban vizsgálatot, ha most új nyomozás indul. Mindenesetre mi támogatjuk, hogy minél előbb megnevezzék a felelőseket, akik ilyen rossz helyzetbe juttatták a vállalatot. Az alkalmazottak számára az is fontos kérdés, hogy a bejelentések értelmében valóban magánosítani fogják-e a vállalatot – nyilatkozta Zoran Pantelić, a Galenika Függetlenség Szakszervezetének a képviselője.

Mijat Lakićević, a Novi Magazin szerb nyelvű hetilap szerkesztője szerint nem lesz egyszerű bebizonyítani, hogy pontosan milyen visszaéléseket követtek el a Galenikában. A körülmények változnak, és ami egy adott pillanatban jó üzleti húzásnak tűnt, később rossznak bizonyulhat – fejtette ki Lakićević, hozzátéve: ha utólagosan elemzik az üzleti tevékenységet, akkor sok minden gyanúsnak tűnhet.

Lakićević elmondta, hogy az Agrobank körüli nyomozás során kiderült, hogy a Galenika kapcsolatban áll a Habitfarm vállalattal, amelynek tulajdonosát egy 50 millió eurós hitellel való visszaéléssel gyanúsítják az Agrobank-ügyben.