2024. április 27., szombat
A KARLÓCAI BÉKE ÉVFORDULÓJA

„Építsük a békét a békére!”

Bojan Pajtić tartományi kormányfő szombaton este részt vett azon az ünnepségen, amelyet a karlócai béke aláírásának 314. évfordulója alkalmából rendeztek meg ebben a helységben. A békeszerződést január 26-án kötötték meg, ezzel véget ért az 1683-tól 1699-ig tartó törökellenes háború, és a keresztény szövetség Európában új határokat jelölt meg. A világ hivatalos diplomáciájában ekkor ültek első ízben kerek tárgyalóasztal köré.

Ausztria, Törökország, Oroszország, Lengyelország, Velence, Hollandia és Anglia képviselői összesen 36 alkalommal találkoztak, mire békét kötöttek. Sosincs túl késő ahhoz, hogy valaki belekezdjen egy háborúba, ezt bárki megteheti, békét azonban nem köthet akárki, arra sosincs túl korán. 1817 óta Karlócán egy békekápolna áll, a történelmi békére emlékeztető műemlék, az Európai Unió, a valaha volt legnagyobb békeprojektum jelképe. Mi azonban manapság olyan világban élünk, amelyben megtűrik az elcsépelt propagandaszólamokat, „megelőző háborúkról”, „terrorizmus elleni háborúról”, „emberi bombákról” beszélünk. Olyan világhoz tartozunk, amelyben az emberi jogok védelme néha ürügyként szolgál a kínzásra vagy ugyanezeknek a jogoknak a megvonására – emlékeztetett a kormányfő.

Felszólalásában rámutatott arra is, hogy a Balkán a történelem során mindig ingoványos geopolitikai térségnek számított, ezért a jelenlevőknek – köztük a brit, török és a lengyel nagykövetnek – azt ajánlotta, hogy jövőre, a béke megkötésének 315. évfordulója alkalmából, továbbá annak örömére, hogy a térségben immár 15 éve nem volt fegyveres konfliktus, a karlócai emlékünnepségre hívják össze a valamikori Jugoszlávia összes tagköztársaságának elnökét és kormányfőjét. Pajtić azt szeretné, ha a január 26-át a jövőben rendszeres, közös találkozó napjává nyilvánítanák, a térség politikai vezetői találkozásának napjává.

– Célszerű lenne, ha a térség vezetői minden évben találkoznának, elköteleznék magukat a béke, az együttműködés és az egymás iránti tisztelet mellett, ha itt találkoznának, a soknemzetiségű Vajdaságban, azon a helyen, ahol a Balkán belép Közép-Európába, azoknak a jelenlétében, akik történelmileg mindig aktívak voltak a Balkánon. Építsük a békét a békére, engedjük meg, hogy az egyik hagyomány hasson a másikra! – mondta egyebek mellett Bojan Pajtić a karlócai magisztrátus dísztermében megtartott ünnepségen.