2024. április 27., szombat

A hadsereget is bevetik a tüntetők ellen Egyiptomban

Az elmúlt napok több mint ötven halálos áldozatot követelő tüntetései, illetve zavargásai után különleges jogokkal kívánja felruházni a hadsereget az egyiptomi elnök. A MENA állami hírügynökség jelentése szerint Mohamed Murszi kezdeményezésére a kormány hétfőn egy olyan törvénytervezetet hagyott jóvá, amely a hadsereg számára lehetővé teszi civilek őrizetbe vételét, és általánosságban a rendőrség megsegítését a biztonság fenntartásában.

A tervezet szerint a hadsereg a parlamenti választások végéig rendelkezik ezzel a különleges joggal, amelyet alkalmazva a rendőrség mellett kulcsszerephez jut a közrend biztosításában. Nem hivatalos források azt közölték, hogy a választásokra áprilisban kerül sor.

Egyes források szerint a tervezet azt jelenti, hogy a hadsereg egyfajta második rendőri erő lesz, és polgári személyeket vehet őrizetbe. Az őrizetbe vett személyek pedig polgári, nem pedig katonai bíróság elé kerülnek.

Folytatódtak a tüntetések Kairóban is, hírügynökségi jelentések szerint a délelőtt folyamán több száz, az iszlamista kormányzás ellen tiltakozó fiatal tüntető csapott össze a kivezényelt rendőrökkel.

Elutasította az egyik legtekintélyesebb egyiptomi ellenzéki vezető a Mohamed Murszi államfő által előző este kezdeményezett nemzeti párbeszédet. A Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei – aki a Nemzeti Megmentés Frontja elnevezésű szervezet élén áll – a Twitteren közzétett állásfoglalásában hangsúlyozta: mindenfajta párbeszéd időpocsékolás mindaddig, amíg az elnök nem vállal felelősséget az elmúlt napok vérontásáért, nem tesz ígéretet a nemzeti megmentés kormányának felállítására, továbbá egy olyan független testület létrehozására, amelynek feladata az iszlamista alkotmány módosítása lenne.

Mohamed el-Baradei, a Nemzeti Megmentés Frontjának elnöke, valamint Amr Musza volt külügyminiszter, a front főtitkára a nap folyamán közös sajtóértekezletet tartott a baloldali nasszerista Hamdín Szabáhival. Ezen leszögezték: mindenfajta párbeszédet csak akkor támogatnak, ha annak olyan világos napirendje van, amely elvezethet az egyiptomi nép biztonságának megteremtéséhez. Szabáhi szerint az államfőnek tiszteletben kell tartania a békés tüntetéseket, és menesztenie kell az általa korábban kinevezett főügyészt.