2024. április 29., hétfő

Dačić: Támadás a kormány ellen

Aleksandar Vučić bízik benne, hogy Darko Šarić idén júliusig rendőrkézre kerül

A Večernje Novosti belgrádi napilap értesülései szerint nemcsak Branko Lazarević, a belügyminiszter volt kabinetfőnöke ellen indulhat vizsgálat a Darko Šarić „narkófőnök” körüli nyomozás keretében, hanem a rendőrség több, vezető pozíciót betöltő tagja ellen is. A Večernje Novosti szerint a belügyminisztérium már tavaly januárban jelentést állított össze Lazarević és Zoran Ćopić, valamint Radovan Štrbac, Šarić klánjának a tagjai közötti kapcsolatról.

– Már korábban is voltak arra vonatkozó utalások, hogy Lazarević és a Šarić-banda tagjai között kommunikáció áll fenn. Mile Jerković védett tanú a Šarić-klán elleni büntetőeljárás során elmondta: Štrbacot valaki értesítette, hogy a rendőrség lehallgatja és követi őt, valamint a banda más tagjait – írta a Novosti.

Ivica Dačić kormányfő, belügyminiszter az elmúlt hétvégén kifejtette: az ehhez hasonló vádaskodás egyenesen ellene és a kormány ellen irányul. Dačić azt is elmondta: a Biztonsági Tájékoztatási-ügynökséget, a Katonai Tájékoztatási-ügynökséget és a rendőrséget is kérte, hogy tájékoztassák a Lazarević és Šarić kapcsolatára utaló bizonyítékról. Az ügynökségek és a rendőrség is azt a választ adták, hogy nincsenek erre utaló információik – nyilatkozta Dačić.

– Ha ezek az állítások igazak lennének, akkor miért nem tartóztatták már le Lazarevićet? Ezekkel a vádakkal egyesek valójában azt szerették volna közölni, hogy ilyen összetételben nem maradhat fenn tovább a kormány. Elég volt az ehhez hasonló ügyködésekből és fondorlatokból. Egyébként volt kabinetfőnököm semmiféle államtitkot nem árulhatott el, hiszen nem ismert egyet sem – fejtette ki Dačić.

Aleksandar Vučić kormányalelnök nem kívánt külön kitérni a Lazarevićtyel kapcsolatban elhangzó vádakra, azt azonban nyomatékosította, hogy mindenki felelni fog, ha kapcsolatban állt Šarićtyal. Ha bárki is közreműködött Šarićtyal, legyen szó akár hozzám közeli emberről, biztosan felelni fog tettéért – hangsúlyozta Vučić, aki a folytatásban arról beszélt, hogy Šarić idén júliusig rendőrkézre kerül.

– Hiszem, hogy Dačić nem a levegőbe beszél. Ő áll a kormány élén. Ismétlem: Hiszem, hogy a Šarić-ügyet az idei év első felében lezárhatjuk. Európa és a világ több titkosszolgálatával is együttműködünk a nyomozás során – nyilatkozta Vučić.