2024. április 26., péntek
AUSTRALIAN OPEN

Đoković–Murray másodszor egymás után

A skót öt játszmában nyert Roger Federer ellen, és mint legutóbb New Yorkban, Đokovićtyal vív meg a serlegért – Ma női döntő Azarenka–Na Li párosítással

Melbourne-ben már csak két versenynap maradt az Australian Openből. Ma a női, holnap pedig a férfi egyes zárómeccse következik, amelyek után megtudjuk, hogy ki is nyitotta az új idényt a négy nagy torna megnyerésével. A nőknél ma a fehérorosz Viktorija Azarenka a kínai Na Li ellenében védi a trófeát, a férfiaknál pedig a címvédő Novak Đoković a skót Andy Murray-vel küzd meg a serlegért. Mindkét döntő közép-európai idő szerint 9.30-kor kezdődik.

Novak még csütörtökön kiharcolta a döntő jogát, amikor pazar játékkal tarolta le a spanyol David Ferrert, tegnap pedig Andy Murray 4 órás és ötjátszmás meccsen, de meggyőző módon múlta felül a minden idők legjobbjának tartott, 31 éves svájci Roger Federert. Murray ugyanúgy verte Federert, mint ahogyan a svájci két nappal korábban a francia Jo-Wilfried Tsongát. A győztesé lettek a páratlan, a vesztesé pedig a páros játszmák, így alakult ki a 3:2-es végeredmény, és mindkét meccsen az utolsó játszma volt a legsimább. Mint ahogyan Tsongának a negyeddöntő hajrájában esélye sem volt a svájci ellen, úgy Roger is csak végigstatisztálta a nagy rangadó utolsó perceit. Murray fölényét igazolják a statisztikai adatok is, hisz az ászok aránya 21:6, az összpontok aránya pedig 177:151 volt a skót javára. A nyertes ütések és önhibák is Federer vereségére utalnak, hisz Murray 62:47-et, Roger pedig 43:60-at jegyzett. Murray ezzel hatodik nagy döntőjét harcolta ki, és a vasárnapi mérkőzésen 1:4-es győzelmi aránnyal indul. Egyetlen nagy tornáját tavaly New Yorkban nyerte, amikor a döntőben éppen holnapi riválisát, Đokovićot múlta felül. Novak valamivel tapasztaltabb, hisz már 10. alkalommal játszik a serlegért, az előző kilencből pedig ötöt megnyert, ebből hármat éppen Melbourne-ben, vagyis holnap a tenisz nyílt korszakának első játékosa lehet, aki zsinórban három ausztráliai elsőséget szerzett, és összesen négy trófeával beállíthatja Federer és Ivan Lendl csúcsát. Nem mindennapos bravúrt érhetne el Murray, hisz nincs rá példa, hogy a nagy tornákon újonc serlegnyertes az időrendben következő Grand Slamet is megnyerte volna.

Đoković és Murray között a jelen pillanatban 10:7-es a mérleg a szerb javára, aki a legutóbbi két meccsükön, Sanghajban és Londonban bizonyult jobbnak. Ami viszont a döntőkben lejátszott csatáikat illeti, ott Murray vezet 4:3-ra. Ez lesz a harmadik GS-döntőjük, 2011-ben Melbourne-ben Novak, tavaly pedig New Yorkban Murray győzött.

Ha Novak győz, hétfőn az előnye a világranglistán 2665 pont lesz Federer és 4450 pont Murray előtt. Ha a skót nyer, e számok 1855-öt és 2840-et tesznek majd ki, vagyis Murray kevesebb mint 1000 pontra jut Federer mögé.

A női egyes döntője is kétesélyes. Azarenka ugyan 5:4-re vezet Na Li ellen, és legutóbbi négy meccsükön győzni tudott, viszont egyetlen melbourne-i viadalukat 2011-ben a kínai nyerte, és általános vélemény szerint a jelen pillanatban jobb formában van.