2024. április 27., szombat

Egy iskola marad

Nem önállósítják Zentán a község általános iskoláit

Zentán évtizedek óta vissza-visszatérő kérdés, hogy külön kellene-e választani a község hosszú ideje egységes intézményként működő általános iskoláit (részlegeit), vagy maradjon a jelenlegi forma. Egyebek között erre a kérdésre is választ adott sajtóértekezleten Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja. Hangsúlyozta, hogy tavaly meghozták a Zenta község területén működő általános iskolák hálózatának megalapításáról szóló rendeletet, és elfogadták a hatástanulmányt, amelyben úgy ítélték meg, hogy megtartják a jelenlegi állapotot, vagyis nem bontják fel több iskolára a Stevan Sremac Iskolaközpontot, amelynek keretében a község területén öt iskola működik. A tanácstag megjegyezte: lehet, hogy könnyebb lenne az egységeket külön igazgatni és irányítani, ugyanakkor az egyben tartás mellett több érv is szól. Ezek közül megemlítette, hogy mivel Zenta község területén az utóbbi évtizedekben folyamatossá vált a lakosság és a tanulók számának csökkenése, ezért nem indokolt újabb iskolák létrehozása. Elmondta azt is, hogy a tanügyi dolgozók megtartása eddig a munka optimális megszervezése révén volt lehetséges, úgy, hogy egyes alkalmazottak több részlegben is dolgoztak.
– Egységes intézmény esetében sokkal könnyebb kialakítani a tanulók beosztását egy tagozat megtartásához, mint külön intézmények esetén. Ezenkívül Zentán három iskola is működik egymástól elérhető távolságokra, így nem indokolt különálló intézmények létrehozása.
A jelenlegi állapot megtartása mellett szól több pénzügyi ok is. Az oktató-nevelő munka öt különálló intézményben történő megszervezése esetén mindenütt külön kellene vezetni az adminisztrációt, meg kellene hozni öt alapító okiratot, éves munkatervet, pénzügyi tervet, éves jelentést, zárszámadást stb., ami nagymértékben megnövelné a munka mennyiségét, így szükségessé válna további adminisztratív személyzet alkalmazása – indokolta a döntést Kormányos Katona Gyöngyi.