2024. április 25., csütörtök

Telt házas közönség előtt

Irodalmi összeállítás a magyar kultúra napján

A zentai Mécsvirág együttes Időtlen ének című verses-zenés összeállításának topolyai színpadon való bemutatásával, amely összeállítás a nyolcvanöt évvel ezelőtt született Fehér Ferenc emléke előtt is tiszteleg, ünnepelt együtt közönségével a topolyai Művelődési Ház a magyar kultúra napján.

Öt évvel ezelőtt alakult a Mécsvirág együttes, nevünket egy Radnóti-versről kaptuk. Első összeállításunk is egy Radnóti Miklós életéről szóló versösszeállítás volt. A mécsvirág éjszaka nyílik ki, míg a többi virág összecsukódik, hirdetve ezáltal az éjszakában az életet, a világosságot. Szeretnénk mi is összeállításainkkal fényt, a mécses lángját belopni a szívekbe – vallotta a magyar kultúra-napi, január 22-én, a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében szervezett műsoros estet követően a rendezvényen közreműködő Hajnal Anna verséneklő, aki előadótársaival: Verebes Krnács Erika előadóművésszel és Zsoldos Ervin verséneklővel közösen a Mécsvirág vágyott célját elérte topolyai közönsége előtt: népes, lelkes és elégedett befogadóközösségre találtak. Az ünneplő közönséget ezúttal a Művelődési Ház munkatársa, Crnkovity Edit köszöntötte:

Számomra a magyarságom egy kincs, amit őseimtől, nagyszüleimtől, szüleimtől, tanáraimtól, barátaimtól, Topolyától kaptam. Látom magam a napsugaras oromzatokban, dédanyám fehérrel hímzett patyolat tiszta terítőiben, a Kray-kastély termeiben, a Krivaja vizének tükrében, Nagyapáti Kukac Péter Majláth-szállási festményében, Tolnai Ottó kisinyovi rózsáiban, Harkai Vass Éva naplóiban, Penovác Endre pipacsaiban, Nebojsza István verseiben, a színház világot jelentő deszkáin, édesanyám imára kulcsolt tenyerében. Hallom magam Pekár Tibor hegedűjének húrjaiban, Kölcsey himnuszában, gyermekeim első kiejtett szavaiban. Még sorolhatnám, mert sok-sok kincs van a tarsolyomban, és tudom, önöknek is.

Őrizzük, óvjuk ezeket a kincseket és a legjobb tudásunk szerint adjuk tovább utódainknak. Ezekkel a gondolatokkal kívánok önöknek kellemes estét.

Fogadják szeretettel a zentai Mécsvirág együttes tagjait, akik egy újabb kinccsel ajándékozzák meg önöket – osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel a vendéglátó képviselője.