2024. április 27., szombat

Kapičić: A Goli otok sikeres volt

A nyugalmazott tábornok szerint a tábor lakóinak több élelmük és jobb feltételeik voltak, mint a mai kórházakban a pácienseknek

Egyáltalán nem tartja meglepőnek Jovo Kapičić a Draža Mihailović rehabilitálására irányuló erőfeszítéseket. A Jugoszláv Néphadsereg nyugalmazott tábornoka, a titkosszolgálat (UDBA) egykori vezetője szerint a csetnikek éppen úgy akarják Draža Mihailovićot, ahogyan ő akarná Titót.

„Természetesen sikerülni fog nekik. Ez világos. Ebben a fiatalok is részt vesznek, hisz az idősebbek nézeteit öröklik” – tette hozzá.

Kapičić, akit a Goli otokon létesített büntetőtábor atyjának tekintenek, ahová a rezsim ellenségeit hurcolták, elismeri, hogy ő javasolta e tábor létrehozását, de ezt a hatalom és az állam kérésére tette.

„Úgy gondolom, ez sikeres volt és így is fogadták. Ez az egyetlen tény” – mondta, tagadva, hogy a Goli otokon bármilyen tömeges bűncselekményt követtek volna el.

„Minden egyéb mese csupán hazugság. Ezek a mesék annyiban igazak, mint ahogy igaz az állítás, miszerint Draža Mihailović néphős. Ha ő lehet néphős, akkor igaz lehet az is, hogy Jova Kapičić megsemmisítette az Informbirósokat, akikből volt 16.000. Én fogtak a fülüknél a szlovéneket, az orruknál a macedónokat, a bosnyákokat… mindannyiukat összegyűjtöttem és a Goli otokra küldtem. Legalábbis így mutatják be az idióták országában” fogalmazott Kapičić, aki a Goli otokon történt szörnyűségekről szóló történeteket „fondorlatnak” nevezte.

„A Goli otokot úgy mutatják be, mint egy középkori kínzóhelyet, ahol kínzógépek voltak. Tudják kik voltak az orvosaik? Azok, akik a Politbiro és Tito orvosai voltak. Több élelmük és jobb feltételeik voltak, mint a mai kórházakban a pácienseknek. Nem akartuk őket megsemmisíteni, csak félretenni, mert többségük ötödik hadoszloposokká vált, akik várták az oroszokat” mondta.