2024. április 26., péntek

Húszmillió dinár felújításra

A tartományi kormányfő tegnap adta át a Közgazdasági Kar újvidéki kirendeltségének megújult helyiségeit

Rekonstruálták az Újvidéki Egyetem Közgazdasági Kara újvidéki kirendeltségének 12 kabinetjét, amely jelentősen javítja a tanárok, hallgatók munkakörülményeit. A felújított termeket hétfőn délben dr. Bojan Pajtić tartományi kormányfő adta át rendeltetésének. A munkálatokat, valamint a kabinetek berendezéséhez a Tartományi Nagyberuházási Alap 20 millió, a kar pedig 4 millió dinárral járult hozzá.

– Az utóbbi négy évben a tartományi költségvetésből több mint 5 milliárd dinárt választottak ki az oktatási és tudományos intézmények infrastruktúrájának felújítására. A Közgazdasági Kar új kabinetjei mellett már adtunk át Újvidéken, Zomborban, Nagykikindán új egyetemi kollégiumokat, valamint egy új Tudományos-Technológiai Parkot is megnyitottunk, amelyben több száz egyetemi képzettségű fiatal jut munkalehetőséghez – hangsúlyozta a kormányfő. Egyúttal bejelentette, hogy május végéig befejezik az Újvidéki Egyetem rektorátusának új épületét, ahol az Egyenletes regionális fejlődési ügynökség is helyet kap. – A felsőoktatásba és a tudományba való befektetés és innováció híján a társadalom, az állam nem fejlődhet, ezért vagyunk határozottak abbéli szándékunkban, hogy ezeket az ágazatokat prioritásként kezeljük – szögezte le.

Rendkívül gazdag nemzetközi együttműködései, a nagyszámú tudományos munka és sikeres projektum miatt az Újvidéki Egyetem közösségünk és a régió büszkesége – mondta dr. Dragoslav Petrović kormányfőhelyettes, tartományi tudományügyi és technológiai titkár. Kijelentése szerint várható, hogy két éven belül a Shangai Lista első 500 intézménye közé kerül, mely a világ legjobb egyetemeit jelenti. Az egyetem rektora, dr. Miroslav Vesković, arra emlékeztetett, hogy valóságos építkezőhelyre hasonlít az utóbbi időben az egyetem, a már említettek mellett hamarosan megkezdődik a Természettudományi-Matematikai Kar felújítása, csakúgy az Orvostudományi és a Műszaki Tudományok Kara, amivel a korszerű elvárásoknak is eleget kívánnak tenni.

Dr. Nenad Vunjak, a Közgazdasági Kar dékánja végezetül az alkalmi ünnepségen bejelentette, hogy a felújított termekben 26 tanár és asszisztens kap helyet, ahol kétségkívül jobb munkakörülmények között fognak dolgozni, hiszen eddig a konzultációkat főleg a folyosókon és a bejáratban tartották meg. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évben sikerült termet kialakítani az Egyetemista Parlament részére, liftet építettek be az épületbe, mely rokkantaknak is alkalmas, és bővítették a könyvtárhelyiséget. Ezután az épület udvarának parkosítása következik, továbbá a padlástér berendezése olvasóteremmé, informatikai laboratóriummá – jelentette ki Vunjak professzor.