2024. május 11., szombat

Bezárt az egyetlen zombori szálloda

Lezárult a zombori InterNation szálló három éve tartó fölszámolási eljárása, a még megtartott alkalmazottakat elmaradt bérük kifizetése mellett elbocsátották, a hotel többé nem fogad vendégeket. Az elmúlt három esztendőben igyekeztek olyan hazai vagy külföldi vevőt találni, aki egyben vásárolta volna meg a szállodát. Utoljára egy zombori érdeklődőnek ajánlották föl az épületet, amiért 300 000 eurót kértek készpénzben, négy részletben történő törlesztés mellett, valamint még 300 000 euró értékű ingatlant. Noha a város központjában lévő telken álló, 5000 négyzetmétert meghaladó fedett területű épületért méltányosnak mondott ez az ár, az üzlet mégsem jött létre.

Az egykori Sloboda szállót Bogdan Maglić zombori születésű, az Amerikai Egyesült Államokban élő atomfizikus vásárolta meg 2004 végén 59,9 millió dinárért, ami az akkori árfolyamon 800 000 eurónak megfelelő összeg volt. Ezt követően a vételárnál tetemesebb összeget ruházott be a fűtőház, a konyha, az étterem, a kristályterem, a diszkó, valamint több emelet szobáinak a fölújításába, a központi légkondicionálás megoldásába, kifizette a több millió dinárra rúgó vízszámlát és egyéb tartozásokat. A turisták az utóbbi időben elmaradoztak, a csoportos elszállásolásuk után pedig adósságok maradtak, a szálloda így gyakorlatilag fölélte önmagát. A közelmúltban a hotel vezetősége igyekezett kisebb részeket bérbe adni, de ez se vezetett eredményre, ráadásul az egyik bérlő illegális droglabort működtetett az alagsorban, amit a rendőrségnek sikerült fölfednie.

A szálló tulajdonosa végül úgy határozott, kisebb részekre osztja föl az épületet, és ezeket külön értékesíti, egyenként 70 000 euró körüli áron, a befolyó összegből fizeti ki a hitelezőket és a vállalat részvényeseit.

A szálloda egyébként 1856-ban épült neogótikus stílusban, s hamarosan Vadászkürt szállónak keresztelték. A Hotel Sloboda elnevezést 1983-ban kapta, ekkor egy vadonatúj épületkomplexumot csatoltak a régi épülethez. Szobáiban és lakosztályaiban összesen 118 fekvőhely található, a bálterem 400 személy befogadására, tárgyalások és koncertek szervezésére is alkalmas. Forgalma a katonai reptér és a tüzérségi laktanya fölszámolása után csappant meg, amikor elmaradtak a katonalátogatóba érkező vendégek.

A városban egyébként több magánpanzió működik, és színvonalas vendéglátást nyújt a diákotthon, meg a gerontológiai központ, ám összesen nincs annyi férőhelyük, mint amennyi az InterNation Szállónak volt.