2024. április 26., péntek

Ha tél, akkor Múzeumi esték

Január végétől, nyolc héten keresztül szervezik meg Topolyán

Az elmúlt évtizedben az előadássorozat állandó helyszíne a Művelődési Ház kiállítóterme, az idei évadban sem lesz ez másként. Az összejövetelek immár hagyományosan keddenként, 18 órai kezdettel zajlanak majd. A sorozat ebben az évben január 29-étől március 19-éig zajlik.

A Múzeumi esték keretében ebben a ciklusban is négy előadást az Arcus, négyet a Művelődési Ház szervez – fejtette ki az egyik szervező, Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatója. A rendezvénysorozat nyitóelőadása január 29-én, kedden, 18 órai kezdettel lesz a Művelődési Ház kiállítótermében. Ezen est folyamán bemutatásra kerül Csernik Ilma – Jelacsik Sutus Ágota: Figyelem! Én már figyelek! – Figyelemfejlesztő gyakorlatok gyűjteménye óvodás- és iskoláskorú gyermekek részére című könyve. Az est vendégei a könyv szerzői: Csernik Ilma és Jelacsik Sutus Ágota. A velük való beszélgetést Dudás Zita logopédus vezeti. Az idei évad meghívott vendégei, előadói ezúttal is sokoldalú egyének, kiemelkedő szaktekintélyek lesznek: február 12-én Rózsa Szabina egyetemista élménybeszámolóját hallgathatják meg az érdeklődők, aki a közelmúltban önkéntesként töltött el hónapokat Andalúziában. Február 26-án dr. Káich Katalin értekezik majd. Művelődéstörténeti tárgyú előadását követően a szervezésünkben március 12-én dr. Silling István vendégszerepel Topolyán, aki a Szakrális néphagyomány a Vajdaságban címmel tart előadást. Csípe arról is beszámolt, hogy kulturális rendezvények szervezésére a topolyai községi költségvetési keretben a folyó évre 450 ezer dinárt irányozott elő számunkra.

Ez a keret jóval, százhúszezer dinárral magasabb az előző években erre a célra juttatott összegnél. Intézményünk elsősorban színházi előadások meghívására használja majd fel. A Művelődési Ház a Múzeumi esték szervezését önerőből finanszírozza. Körülbelül tizenötezer dináros összeget különítünk el erre a célra – hangoztatta az igazgatónő.

Az Arcus több mint húsz éve szervezi Topolyán a Múzeumi esték rendezvénysorozatot, egy évtizede a Művelődési Házzal karöltve. Az előadássorozat életre hívása óta környezet- és természetvédelmi témákat boncolgató előadások anyagát ismerteti a közönséggel, hazai és külföldi előadók tolmácsolásában. Sajnos immár két éve, az egyesület szűkös anyagi kerete okán, külföldi előadókat nem tudunk vendégül látni, meghívott vendégeinknek, önerőből ezúttal csupán útiköltségdíjat biztosítunk. Neves hazai szakmai tekintélyek ismertetőit azonban az idén sem kell nélkülözniük az érdeklődőknek. Ezúttal is számítunk az Arcus szakembereinek közreműködésére. Február 19-én először lép nálunk közönség elé a topolyai Suturović Edita fiatal biológus, Arcus-tag, aki a virágpor titkairól tart előadást. Az előző évek gyakorlatához hasonlóan, ebben az évadban is vendégünk lesz Szabados Klára, a Szerbiai Természetvédelmi Intézet biológusa, természetvédelmi szakmunkatárs, aki március 5-én értekezik szűkebb környezetünket érintő aktuális természetvédelmi történésekről. Február 5-én a szabadkai Vinkó Tamás fiatal környezetmérnök Állóvizeink környezeti problémái címmel tart előadást. A rendezvénysorozat záróakkordjaként, március 19-én az Arcus meghívott vendége, szintén egy biológus szakember, Flégó Péter adja közre kutatási eredményeit – nyilatkozta lapunknak Miklós Csongor, az Arcus alelnöke, a Múzeumi esték előadássorozat egyik programfelelőse.