2024. április 27., szombat

Fizi Karcsi utódai

A tehetséges diákok a téli szünidőben sem hagyták pihenni a mérőműszereket, a kísérleti eszközöket. Mint már hírül adtuk, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában tizenkettedik alkalommal rendezték meg a vajdasági szintű, Kovács Sztrikó Zoltánról elnevezett kétfordulós fizikai-kémiai általános iskolai diákversenyt.

Csütörtökön, január 10-én már a kora reggeli órákban nagy volt a zsongás az iskola Ady épületében, érkeztek a versenycsapatok a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a GENIUS tehetséggondozó mozgalom szervezésében meghirdetett hagyományos diákversenyre. A diákok kísérleti, gyakorlati jellegű témákkal vehettek itt részt három szakterületen: fizika, kémia és interdiszciplináris témakör. A versenykiírás szerint az egy-, illetve legfeljebb két fős diákcsapatok felkészítő tanáruk közreműködésével, az iskolai szertár eszköztárát felhasználva, illetve saját készítésű eszközeikkel szakmai/tudományos jellegű megfigyeléseket, kísérleteket, méréseket, kutatásokat végeztek. Minderről néhány oldalas szakdolgozatot írtak, és ezzel jelentkeztek a verseny első, írásbeli fordulójára. A legjobbak meghívást kaptak a szóbeli döntőre, amely során szakbizottság előtt mutatták be kísérleteiket és az előadásukhoz készített posztert, válaszoltak a feltett kérdésekre. Az idén a szóbeli megmérettetésre huszonhárom diákcsapat kapott meghívást.

Az ünnepélyes megnyitón először Szabó Tünde tanárnő, helyi szervező és Juhász Márta igazgatónő köszöntötte a résztvevőket. A GENIUS elnöke, Muhi Béla egykori tanáráról, a verseny névadójáról, Kovács Sztrikó Zoltánról elmondta, hogy nemcsak legendás egyetemi előadó, hanem a valamikori újvidéki tanszergyár szakmai tanácsadója volt, és tudománynépszerűsítő közíró is, például Fizi Karcsi kalandjai című könyvének második kiadását éppen 30 évvel ezelőtt az újvidéki Forum Könyvkiadó 5000 (!) példányban adta ki. A rendezvény főszervezője arra is kitért, hogy az egykori versenyzők közül sokan sikeres szakemberek, tudományos kutatók lettek, vannak tehát tehetségeink, érdemes és kell is velük foglalkoznunk. Éppen ezért a verseny kiemelt célja a tehetségek felkutatása, a tehetségnevelés serkentése és támogatása. Végül köszönetet mondott a verseny támogatójának, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságának.

A diákok teljesítményét négytagú szakbizottság értékelte: Máriás Ildikó, Szórád Endre, Kanyó László és Muhi Béla. A megmérettetésen a diákok jól teljesítettek, ügyesen bántak a kísérleti eszközökkel, szakmai tudásuk, szaknyelvi ismereteik csakugyan meghaladták a korosztályuknak megfelelő iskolai szintet. Mindebben meghatározó szerepük volt a felkészítő tanároknak, akik szabadidejükben, de még a téli szünidőben is dolgoztak a gyerekekkel. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy leginkább a csantavéri, magyarkanizsai, horgosi, zentai, tornyosi és oromhegyesi iskolában fordítanak nagy figyelmet a tehetséggondozásra, a kísérletező, szemléltető, gyakorlati jellegű fizika- és kémiaoktatásra.

 Mindegyik résztvevő oklevélben részesült, ajándékkönyvekről a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodott. Az összejövetel alkalom volt arra is, hogy a szaktanárok tapasztalatot cseréljenek a szemléltető oktatás, a korszerű módszertani megoldások kapcsán.

A diákokat tantárgyak és évfolyamok szerint külön osztályozták. Első díjat kapott: Ali Arszen, Ander Patrícia, Babić Ivett, Bosznai Tamás, Dragić Teodóra, Fenyvesi Abigél, Gulyás Ádám, Horváth Bálint, Jakus Szabolcs, Juhász Rebeka, Kabai Benjamin, Pejnovac Máté, Pletikosić Dávid, Samu Csilla, Simon Vivien, Szabó Alisza, Szabó Imre, Szeles Enikő és Zabos Réka. Második díjban részesült: Bánszki Krisztián, Berényi Krisztián, Dobó Gergely, Fujkin Kata, Kovács Emil, Orosz Evelin, Pilisi Réka, Sinkovics Krisztina, Sóti Márton, Szvoboda Bálint, Tóth U. Krisztina és Túrú Dóra. Harmadik díjas lett: Bódi Viktor, Kocsis Inez, Major László, Mészáros Réka és Szűcs Sára.

A diákokat a következő tanárok készíteték fel: Apró Tamara, Balázs Piri Diana, Csányi Pál, Dobó László, Fajka Valéria, Hatala Zoltán, Hóli T. U. Erika, Major József, Mészáros Kis Mária, Rózsa Zsombor, Szabó Mónika és Szabó Tünde.

A részletes versenyeredmények a www.fokusz.info honlapon találhatók meg.