2024. május 10., péntek

Stratégiai partnert keresnek a Galenikának

A szakszervezet szerint ez a gyógyszerek drágulásához vezethet

A gazdasági és pénzügyminisztérium közölte, hogy több érdemi ajánlat is érkezik majd a Galenika gyógyszergyár stratégiai partnerkeresésére intézett felhíváshoz. Az első fázisban várják az összes lehetséges befektető jelentkezését, hogy előzetes felmérést végezzenek a vállalatról, és hogy maguk tegyék meg privatizációra vonatkozó ajánlataikat. A későbbiekben a kormány választana a legjobb ajánlatok közül. A kormány a megszokott tender helyett begyűjti az érdekeltek ajánlattevő leveleit, s így megfelelő megoldást találhatnak a Galenika számára, áll a minisztérium közleményében.

Február 18-áig lehet jelezni a tenderen való részvételt, az érdekeltek pedig március 18-áig nyújthatják be az tervezeteiket. A pályázaton azok a gyógyszeripari társaságok vehetnek részt, amelyek a legkevesebb öt évre visszamenőleg folytonosan gyártottak gyógyszereket és 2011-ben legalább 200 millió eurós jövedelmet valósítottak meg. A részvételhez való jog a kritériumoknak való megfelelés megállapítása után 10 ezer euró befizetésével teljesedik ki.

A szerb kormány 2012. december 21-én adta beleegyezését a Galenika stratégiai partnerének keresésére kiírt pályázat meghirdetésére.

A Galenika dolgozóit tömörítő Függetlenség szakszervezet felhívta a kormányt, hogy ne keressen stratégiai partnert, hanem tőkésítse fel a vállalatot. Ha eladják a gyógyszergyárat, akkor nagy a veszélye, hogy nem lesz többet olcsó és mindenki számára elérhető a gyógyszer, a polgárok már így is nehezen élnek, áll többek között a szakszervezet nyílt levelében.

Szerbiai legjelentősebb gyógyszeripari vállalata évente 50 millió eurónyi jövedelmet valósít meg. Mlađan Dinkić gazdasági és pénzügyminiszter még tavaly decemberben kijelentette, hogy a Galenikának 170 millió eurós adóssága van, és az állam többé nem akarja az adófizető polgárokat azzal terhelni, hogy a költségvetésből támogassa a gyógyszergyárat.