2024. április 26., péntek

Négyesfogattal faluról falura

Csaknem százötven fiatal áll színpadra a negyvenöt éves művelődési rendezvény, a Négyesfogat állomásain Nyugat-Bácskában. A bemutató sorozat január 5-én kezdődött Doroszlón, majd 6-án Bácskertesen (Kupuszinán), 12-én pedig Gomboson folytatódott. A zárórendezvényt Szilágyin tartják meg január 26- án.

,,Mint jótékony, üdítő, hűs hullám gyűrűzik a Dunabánságon keresztül a Gyöngyösbokréta. Táncai üteme vérünk áramlását gyorsítja és viseletük káprázatos színei szemünket kacagtatja. A Gyöngyösbokrétánk üde és friss. A szeretet keltette életre. Népünk megnyilatkozása ez természetes őszinteségben és kedves egyszerűségben.” Kende Ferenc, egykor a Kalangyában megjelent sorait idézte fel Horvát Tímea műsorvezető, utalva a műsorsorozat idei apropójára, mely nem más, mint a valamikor Gombosról (újra)indított Gyöngyösbokréta néptánctalálkozó, mely az idén jubileumot ünnepel. A felvezető szöveget fénykép-összeállítás kísérte, fekete-fehér fotók a hetvenes évekből és a cifra, pántlikás, pillangós, slingelt, péntős motívumok élőségét még inkább kiemelő színes felvételek vetített sora.

Néptánccal ezúttal a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület szerepel. Sárközi táncokat láthatunk Polyákovity Izabella koreográfiájában. A csoportvezető: Szakál Sára.

Az eddigi fellépések során szerepeltek még a színjátszóik, négy rövid jelenettel. Többek között Vadnai László és a Hacsek és Sajó feldolgozások kerültek színpadra, Kuntity Zámbó Klementína rendezésében. Szereplői: Pásztor Zdravko, Vágó Jácinta, Szakál Szilárd, Kiss Tibor, Francia Gyólai Klára, Francia Flórián, Ódri Rudolf , Kurta Vendel és Mészáros Félix. E három utóbbi fiatalember még a műsorban klasszikus dallamokat játszott modern hangszerelésben, és egy dalt a Republic együttestől.

A kortárs zene, sőt a táncművészet egyébként kiemelt szerepet kapott ezen a Fogaton.

A környékünkön ismert és elismert kupuszinai Petőfi Sándor ME berkeibe tartozó Step tánccsoport egy egészen új oldaláról mutatkozott be azáltal, hogy tagjai táncdráma előadására vállalkoztak. Demeter Tót Zsaklina koreográfus a globális felmelegedés problémáját választotta meghökkentő mozgás- összeállításuk alapjául. Vörös Endre valamivel könnyedébb témában rendezett. A nyár folyamán bemutatott show-szerű, rajzfilmslágereket tolmácsoló előadásból mutattak ízelítőt.

A doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesülettől (MME) újdonságnak számított a moderntánc-bemutató. A nemrég alakult Dor.dance csoport Pál Rita vezetésével táncolt. Négy rövid, de annál lényegre törőbb vidám jelenetet láthatott még a közönség a település amatőr színjátszóinak előadásában. Van köztük Markos–Nádas feldolgozás, stand up, de népi komédia is. Radics Leonóra, Radics Karola, Diósi Nikoletta, Dörner Krisztián, Gellér Zoltán, Kovács Katona Ákos, Radics Kornél és Kálóci Alex szerepelnek.

Gombosról az Arany János MME egészen fiatal csoporttal fogatozott. Előadtak egy Rejtő-jelenetet, táncdalok hangzottak el, valamint moderntáncot mutattak be. Műsorszámaik rendezői, illetve a koreográfusuk: Hajnal Krisztina, Sztepánovics Julianna és Klenanc József. Szereplők: Kovács Teodor, Hajdu Ákos, Sörfőző Katinka, Kövesdi Orsolya és Béres Dominika, Bogyó Blanka, Kámán Lenke Lajkó Jelena, Hugyik Lídia, Kovács Krisztina, Markovics Martina, Szobonya Szintia és Lengyel Valentin.

Közös ének zárta a majd háromórás összeállítást. A Hungária zenekar Csavard fel a szőnyeget című zeneszámára ropták az életrevaló nyugat-bácskai fiatalok.

A szilágyi zárórendezvényről – melyen az egyesületek képviselői számára kiosztásra kerülnek a műsorszámokat megörökítő fotóalbumok és a DVD- felvétel – lapunk részletes riportban számol majd be.