2024. április 27., szombat

Az elcsatangolt kutyák várják gazdijukat

A szabadkai kutyamenhelyen több mint 200 kutya várja, hogy örökbe fogadják

Az elmúlt ünnepek megviselték a házi kedvenceket. A robbanásoktól és zajoktól való félelem miatt számos kutya került az utcákra, többen pedig, miután nem tudtak hazatalálni, a szabadkai városi Kutyamenhelyen találtak menedéket. Még most is tucatnyian várják, hogy a gazdájuk elmenjen értük és hazavigye őket.

A kutyák többsége nagyon érzékenyen reagál a lövöldözésre, a petárda robbanására. Amennyiben a kutyák szabadon vannak az udvarban, a gazda nem zárja be a kapukat, vagy nem csukja be valahova a kutyát, sokszor a kaput is átugorják, vagy átrágják a drótkerítést félelmükben. Az újévi ünnepek környékén mindig több kutya kerül az utcákra, mint egyébként szokott – emelte ki Slavko Milunović, a szabadkai Kutyamenhely vezetője.

A kutyamenhely munkatársai rendszeresen járják az utcákat, a tapasztalat alapján tudják, hogy bizonyos helyeken, mint például a piacok környéke, az elveszett kutyák, vagy a kóbor kutyák nagyobb számban jelennek meg. – Sokszor a kutyák gazdái hívnak fel minket, vagy jönnek el ide hozzánk személyesen és érdeklődnek, hogy megtaláltuk-e elveszett kedvencüket. A chippel rendelkező kutyák tulajdonosait mi magunk értesítjük, hogy megtaláltuk a kutyusukat. Az elmúlt időszakban csaknem tíz kutyát sikerült már hazajuttatnunk – tudtuk meg a menhely vezetőjétől.

Elmondta ugyanakkor, hogy az ünnepek környékén a kutyák maguktól próbálnak menedéket találni, így kerülnek az utcákra, de még mindig nem ritka eset, hogy a kutyatulajdonosok szándékosan próbálnak megszabadulni kedvenceiktől.

Sajnos azt kell mondanom, még mindig nem vagyunk lelkiismeretesek, ami a kutyatartást illeti, nem úgy bánunk velük, mint egy családtaggal. De azt is ki kell emelnem, hogy az effajta hozzáállás mögött a szegénység, a nehéz gazdasági helyzet áll, amikor az emberek már nem tudnak gondot viselni kedvencükről, hiszen saját magukat sem tudják eltartani. A kutya pedig, ha már két-három napig nem kap táplálékot, maga indul útnak, hogy ételt keressen. Mi begyűjtjük ezeket a kutyákat, sok esetben értesítjük is a tulajdonosokat, hogy jöjjenek értük. Ha nincs a kutyán chip, akkor mindjárt karanténba tesszük, megvizsgáljuk, a tulajdonos pedig bármikor elviheti, azzal, hogy ebben az esetben kötelezzük arra, hogy elvégeztesse a chip beültetését, illetve felvegye a kutya a védőoltást, hiszen a törvényes előírások erre kötelezik a kutyatulajdonosokat, és csak ez után tudják magukkal vinni a kedvencüket – magyarázta Milunović.

A begyűjtést követően harminc napig várják, hogy a gazdák jelentkezzenek kedvenceikért, és ha a kutyának még sincs gazdája, akkor a kutyamenhely állatorvosi szolgálata végzi el a szükséges eljárásokat, oltásokat, és ha igény mutatkozik rá, bárki díjmentesen örökbe fogadhatja a kutyát. Jelen pillanatban több mint 200 kutya vár gazdára a kutyamenhelyen.

A menhelyünkön található kutyák száma változó, 250–300 kutyát szoktunk ellátni. Sajnos sokszor a kutyák nagyon betegen kerülnek hozzánk és hiába igyekszik az állatorvosunk megmenteni őket, rövid ideig maradnak nálunk – mutatott rá a menhely vezetője.

Az állatjólléti törvény sok mindent megváltoztatott, de a kommunális rendőrség munkájának köszönhetően, valamint a kiróható magas büntetéseknek köszönhetőn, a polgárok nagyobb figyelmet fordítanak a házi kedvenceikre, vigyáznak rájuk, így kevesebb kóbor kutya van az utcákon, így a menhelyen is.

Örökbefogadásnál különböző igényekkel érkeznek a polgárok. Sokszor kölyökkutyát keresnek, vagy éppen fajkutyát, esetleg őrző-védő ebet.

A menhelyünkön található kutyák között nagyon ritka az, amelyik kiképzésen esett át, vagy éppen egy meghatározott fajhoz tartozik. Ezek a kutyák többsége az utcáról való, amelyek keverednek és az utcán nőnek fel – mutatott rá Slavko Milunović. Az utóbbi időben a kisebb testű kutyákat keresik, illetve azokat a nagyobb testűeket, amelyek kinézetében a retriever, vagy a labrador ősök fedezhetők fel, ugyanis úgy tartják, hogy ezek barátságosabb kutyák.

Mi mindenképpen olyan kutyákat ajánlunk, amelyek barátságosak, nem agresszívek. Egyébként is, azokat a kutyákat, amelyeknél agresszivitást fedezünk fel a begyűjtésnél, elzárva tartjuk, és szocializációra szoktatjuk