2024. április 26., péntek

A szellemi átjárhatóság fontossága

Új vezetője lesz az újvidéki Forum Könyvkiadónak – Felemelő dolog az, hogy egy írónemzedék van felnövőben, hogy újabb lendületet kapott az írói alkotó tevékenység – szögezi le a leköszönő ig

Új kalendáriumi évet nyitottunk, ami az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet és vezetője, Németh Ferenc igazgató-főszerkesztő részére valóban fordulatot hozhat. Hamarosan új vezetőt kap az intézmény. Németh Ferenc mandátumának lejárta után, családi okokból kifolyólag ugyanis más irányban folytatja pályafutását. Ez azt jelenti, hogy régi szenvedélyének, a művelődéstörténetnek szentelheti majd idejét, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar előadója lesz. Feltehetőleg több ideje marad anyagrendezésre is, amiből bőven összegyűjtött pályafutása három évtizede alatt.

– Reményeim szerint mégsem lesz vízválasztó ez az év a kiadó életében, hanem folytatódik az a tevékenység, amit az elmúlt öt évben, 2007-es kinevezésem óta igyekeztem folytatni – mondta. – Arra törekedtem, hogy a kiadó nyitva álljon a vajdasági magyar írók, a vajdasági könyvkiadók előtt – jó kapcsolatot ápolunk a zentai székhelyű VMMI-vel, a szabadkai Életjellel, s ez az együttműködés reményeim szerint még szorosabb, gyümölcsözőbb lesz –, csakúgy a Kárpát-medence kiadóival. Igyekeztem továbbá tevékenységünket összhangba hozni az alapító MNT által lefektetett kulturális stratégiával, a kiadóra vonatkozó feladatok jó részét teljesítettük, és ennek mentén jelöltük ki az idei évre szóló terveket. Bevallom, büszke vagyok, hogy az elmúlt években sikerült teljes egészében kitárulkozni az alkotók felé, hogy pályázatokkal serkentettük az alkotótevékenységet, a kiadó korábbi alkotógárdája mellé fiatalokat toboroztunk, olyanokat, akik zömmel a Híd folyóirat köré csoportosultak, majd köteteket jelentettek meg, többjüket megtisztelő díjban is részesítette a közösség. Felemelő dolog, hogy egy írónemzedék van felnövőben, hogy újabb lendületet kapott az írói alkotótevékenység. Döntő fontosságúnak tartom pályázatainkat, amelyek immár rendszeressé váltak. Az MNT-vel közösen regénypályázatot hirdetünk, a 35 évnél fiatalabbakat külön pályázatban szólítjuk meg, a szenttamási Gion Emlékházzal együttesen pedig szépirodalmi és műfordítói pályázatot hirdetünk.

 Mit hagy maga után a kiadóban?

– Örömmel nyugtázhatom, hogy a tavalyi évet pozitívan zártuk, nincs veszteségünk, de nem csökkent a produkciónk sem. Örülök, hogy úgy távozok erről a pozícióról, hogy minden rendben találtatik majd. Az elmúlt több mint öt évben igazgatója és főszerkesztője is voltam az intézetnek, kettős tevékenységből állt ez a munka, amelyet Bordás Győzőtől vettem át 2007 áprilisában, ami hétköznapi nyelven azt jelenti, hogy minden leírt szóért, minden kifizetett dinárért vállalnom kellett a felelősséget. Nem is volt ezzel gond. Annak idején veszteséggel vettem át a kiadót, de sikerült pozitív mérlegre jutni, és tkp. az utóbbi, gazdasági válságtól sújtott éveket is úgy zártuk, hogy nem csökkent a produkciónk, továbbra is sokoldalú, kiváló szakmai gárda veszi körül az intézetet. Az utóbbi tíz év átlaga 28 címszó megjelentetése évente. Ezt megtartottuk, vagyis 28 alá nem mentünk. Büszke vagyok arra is, hogy az elmúlt évben, amikor a magyarországi támogatások csökkentek, hazai források után kellett nézni, és sikerült a múlt évben 3 millió dinár pluszt biztosítanom a meglevő bevételek mellé, ami nem kis összeg. Ezt a pénzt a tartománytól és az önkormányzatoktól kapta a kiadó, és mindenekelőtt a két folyóiratunk: a Híd és a Létünk zökkenőmentes működtetésére, illetve könyvkiadásra fordítottam. Nyilvánvaló, hogy az utódomnak is erre kell törekednie, hiszen pénzből sosem elég.

 Mi szerepel az idei kiadói tervekben?

– Sajnos mindent nem sorolhatok fel, de kiemelném, hogy posztumusz kötettel adózunk a budapesti Kortárs kiadóval a tavaly elhunyt Danyi Magdolna emlékének, Enyhület és felröppenés címmel verseit adjuk közre. Sok várakozás után – a vajdasági olvasók igényét is szem előtt tartva –, idén közreadjuk Fehér Kálmán Csókai breviárium című kötetét. Továbbá Vajdasági magyar gyermekvers címmel antológiát adunk ki, amelyet elsősorban az iskoláskorúaknak szánunk. Kiadjuk továbbá tavalyi regénypályázatunk további két nyertesének munkáját, ugyanis Kiss Tamás regénye megjelent, az év első felében pedig Aaron Bloom: A Turcsány-hagyaték és Vasagyi Mária: Fabella Domi című műve következik. Hadd emeljek ki két jelentősnek ígérkező prózakötetet is: Németh István összegyűjtött elbeszélései, és Börcsök Erzsébet válogatott novellái címmel adózunk irodalmunk jelességei előtt, Bányai János válogatásában. Idén lát napvilágot Bányai tanár úr Író(k), könyv(ek), prózá(k) című tanulmánykötete is. Rendkívül nagy munka előzi meg a zentai VMMI-vel közösen készülő kiadványunk megjelenését, a Híd-tanulmánykötetet, mely a Létünk folyóiratot bemutató átfogó kötethez hasonlóan a nyomtatvány mellett digitális adathordozót is tartalmazni fog, azaz az olvasó a kötettel CD-n is megkapja az 1934-től megjelenő Híd tartalmát. A munkával a vége felé járnak a művelődési intézet munkatársai. Nem hagyhatom ki a felsorolásból Vickó Árpád készülő kötetét, melyben jeles fordítónk a kortárs magyar próza egyfajta panorámáját kínálja szerb nyelven az olvasónak Monstrumi, kućni vilenjaci, vragovi, zlodusi címmel. A Forumot egykor lelkes fordító gárda vette körül, az utóbbi években pedig kibontakozott egy új nemzedék, mely a tavalyi Belgrádi Könyvvásáron e-szerelem címmel kötetben is bemutatkozott. Sokat várunk tőlük. Idén mindenképp megemlékezünk Szenteleky Kornél idei kettős évfordulójáról (1893–1933). Bordás Győző feldolgozza a Szenteleky Napok történetét, Pastyik László pedig Szenteleky Kornél levelezéseinek 2., bővített kiadásán fáradozik, ugyanis újabb izgalmas levéltári anyagokra bukkant. Sokan számítanak rá, és idén megjelenik Gerold László irodalmi lexikonának bővített változata, amelyet immár két munkatárssal: Cini Zoltánnal és Kaszás Angélával készít, és Vajdasági, baranyai, muravidéki magyar irodalmi lexikon (1918–2012) címmel jelentetünk meg. Felhívnám még a figyelmet Tolnai Ottó képzőművészeti esszéinek készülő kötetére, amely gazdagon illusztrálva hozza majd írónk idevágó írásait. Szeretnénk, ha a felsoroltak, vagy más tervezett köteteink legalább egy része elkészülne áprilisig, hogy eljussanak a budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, majd június elején a Könyvhétre.

 Németh Ferenc igazgatói pozíciója előtt a Létünk főszerkesztője volt, korábban pedig a kiadó szerkesztője. Mostantól Szabadkán művelődéstörténetet fog előadni, vajon kihívást jelent-e az új munkakör?

– Nem vagyok teljesen tapasztalatlan, tanítottam a Pro Media újságíróiskolában sajtótörténetet, korábban is mindig vállaltam előadástartást a pedagógusképzéseken, tudományos tanácskozásokon. Mégis újszerű lesz a munka, de örömmel várom, hiszen három évtizedes anyaggyűjtés, rendszerezés áll mögöttem.

A Forum Könyvkiadó 1957. február 8-án alakult meg azzal az elsődleges céllal, hogy szépirodalmi és tudományos munkákat, valamint idegen nyelvű kötetek magyar nyelvű fordítását jelentet meg. A kiadó a jugoszláviai magyar írók fontos szellemi műhelye lett, a magyar nyelvű szellemi és irodalmi termékek bázisa, amely az elmúlt 56 évben a vajdasági magyarság szellemi tárházát egy könyvtárnyi könyvvel, több mint 2250 címszóval gazdagította több milliós összpéldányban. Jelenleg 10 dolgozója van, 2008. július 1-től Forum Könyvkiadó Intézetként működik, amelynek alapítói a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza és a Magyar Nemzeti Tanács.