2024. április 26., péntek

Kiállítás a temerini zsidók emlékére

Hetvenegy éve, hogy 1942-ben több temerini zsidó család a holokauszt áldozatául eset. Január 9-én a faluban összegyűjtötték a zsidókat, elhurcolták, és sokukat kivégeztek. Az áldozatok és a temerini zsidóság emlékére január 9-én 18 órakor kiállítás nyílik a Lukijan Mušicki MTK képtárában.

A kiállítást, amelyet Ökrész Károly állított össze, Gusztony András, a községi képviselő-testület elnöke nyitja meg. Ezt megelőzően 16 órakor Zsablyánál a fasizmus áldozatainak emlékművénél leróják kegyeletüket a temerini község képviselő-testületének, az I. helyi közösségnek és az Újvidéki Zsidó Hitközségnek a tisztségviselői.

A Temerinben letelepedő – a 19. században még főként kereskedő, majd orvosi és más tevékenységet folytató – zsidó családok aktív közéleti szerepet töltöttek be a falu életében, és tevékeny szerepet vállaltak a humanitárius akciókban. A temerini zsidóság magyarnak vallotta magát és anyanyelvüknek is a magyart tekintették. A helyi zsidóság tárgyi emléke a temető, amely igen elhanyagolt állapotban van. Az I. helyi közösség pályázat útján kíván pénzhez jutni a temető bejárati kapujának elkészítéséhez és a sírkert körülkerítéséhez.