2024. április 26., péntek

Bodor Anikó emlékére

Január végén rendezik meg a II. Zengő Délvidék népzenei szemlét Temerinben

Népzenészek, népdalénekesek, szólisták, énekcsoportok, hangszeres együttesek jelentkezését várják Vajdaság minden pontjáról a temerini Szirmai Károly MME szervezői, akik másodszor is meghirdették a Zengő Délvidék című népzenei szemlét. A rendezvény Bodor Anikó emlékét hivatott ápolni, célja pedig az általa gyűjtött dalokból készített összeállítások megszólaltatása, fellépési lehetőség biztosítása mindazon fiatal népzenészeknek, akik szívügyüknek érzik a Délvidék népzenei hagyományainak megőrzését és terjesztését. A szemlét a magyar kultúra napja nyomán január 26-án, szombaton 18 órai kezdettel tartják meg a helybeli színházteremben (Petőfi Sándor u. 19.).

A 15–30 éves korú, a 30-nál nem idősebb átlagéletkorú zenekarok jelentkezését várják, akik vajdasági magyar népdalcsokrokat adnak elő maximum 5 perces terjedelemben. A szemle nem versenyjellegű, de szakzsűri véleményezi az előadásokat, melynek tagjai Borsi Ferenc országos népzene-oktatási szakértő, az Óbudai Népzenei Iskola citera-, furulya- és tamburatanára, Vakler Anna egyetemi tanársegéd, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke népi ének szakirányának felelőse, és Németh István, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete Népzenei Archívumának munkatársa.

Jelentkezni lehet a 021/843-411-es telefonon minden hétköznap 18–22 óráig, vagy e-mailben a szirmai@parabolanet.com címen, 2013. január 10-ig.

(Gruik Ibolya archív felvétele a 2010-ben elhunyt Bodor Anikóról)