2024. április 27., szombat

Támogatás a szarvasmarha-tenyésztőknek

Új támogatást kezdeményez a topolyai önkormányzat – Január derekáig lesz nyitva a szarvasmarha-tenyésztőknek szánt pályázat

Topolya Község Mezőgazdaság- és Vállalkozásfejlesztő Alapja december során pályázatot írt ki a Topolya község területén bejegyzett családi gazdaságok és állattenyésztők számára. A pályázat 2 millió dináros keretösszeggel rendelkezik, egy pályázó legfeljebb 40 ezer dinárt kaphat.

Majláth Béla, az alap igazgatóbizottságának elnöke elmondta, hogy vissza nem térítendő támogatásról van szó, amelynek értéke legfeljebb 40 ezer dinár lehet.

– Ez teljesen új támogatási vonala az önkormányzatnak, illetve a fejlesztési alapnak, a szarvasmarha-tenyésztők lesznek a kedvezményezettjei. A szárazság az állattenyésztőket sújtotta a legjobban, ezért úgy gondoltuk, hogy megtérítjük, legalábbis részben, a 2012-es évi állatorvosi költségeiket. Egy pályázó legfeljebb 40 ezer dinárt kaphat, természetesen, ha hitelt érdemlően bizonyítani tudja költségeit, pl. számlával, legyen szó orvosságokról, elletésről, gyógyításról, mesterséges megtermékenyítésről, stb. Legfeljebb 15 jószággal rendelkező tenyésztők tudnak pályázni, mert a nagyobb állatállományok tulajdonosai egyéb előnyjogokat tudnak megvalósítani máshol, pl. az állami földek bérbeadásánál – mondta el Majláth, majd hozzáfűzte, hogy a pályázat szerény, 2 millió dináros keretösszeggel rendelkezik. Meglátása szerint a projektumnak felmérő jellege is van, s kedvező tapasztalatok esetén beépítik a támogatási rendszerükbe.

– Nincs megbízható, naprakész adatunk az állatállományra vonatkozóan, de pályázaton keresztül bepillantást nyerhetünk, és azt is fel tudjuk mérni, hogy mekkora az igény az efféle támogatásra. Ha több lesz a jelentkező, mint amennyit a keretösszeg megenged (maximális összeg esetén 50-en kaphatnak támogatást), akkor beépítjük a támogatási rendszerünkbe és a jövő évben is ki fogunk írni hasonló pályázatot – nyilatkozta az alap igazgatóbizottságának elnöke.

A pályázat egy hónapon keresztül, január 15-ig lesz nyitva. Majláth szerint ez az idő elegendő ahhoz, hogy minden érintett tenyésztőhöz eljusson az információ. Az érintett tenyésztők a községi közigazgatási hivatal (Tito Marsall u., 30) iktatójában adhatják át pályázatukat.

Az alap idei évre tervezett támogatásai kapcsán az elnök elöljáróban elmondta, hogy 8 millió dináros keretösszeggel fognak gazdálkodni és nagy hangsúlyt fektetnek majd aszálykárok enyhítésére, tervezik a biztosítási összeghez való hozzájárulást.