2024. április 27., szombat

Évzáró után, toborzó előtt

Január 4-ig lehet jelentkezni a Rátgéber Akadémia magyarkanizsai tudásfelmérőjére

Ha valaki azt hiszi, a tóthfalusi Nyers István Labdarúgó-akadémián maximálisan elégedettek a Tisza Menti Ligában megszerzett őszi bajnoki címmel, s a vezetők hátradőlve, lábukat lógatva várják az ünnepeket, s a téli szünet alatt ők is pihennek, az nagyon téved. A fiatal labdarúgók december 20-án két, korban hozzájuk közel álló, a szerb, illetve a magyar első osztályban is már bemutatkozott labdarúgónak – a szabadkai születésű Takács Tamásnak, aki az előző idényben a szerb szuperligás OFK Beogradot erősítette, és a 19 éves, szegedi Batik Bencének, a Ferencváros labdarúgójának – tehettek fel kérdéseket az akadémia évzáróján, amelynek végén valamennyi fiatal ajándékcsomagot kapott. Apró Attila szakmai alelnök külön köszönetet mondott a két vendégnek, a Magyar Szó sportrovatának, s kiemelte Utasi Jenő atya szerepét, aki nélkül sem a falu, sem az akadémia nem tartana ott, ahol most van. Az évzárón minden játékos ajándékcsomagot kapott.

Batik és Takács is elmondta, hogy a klubjaikban nincs edzői ellenőrzés, vagyis, hogy valaki az éjszakába nyúlóan szórakozik, mivel az ő szintjükön erre már nincs szükség.

Az elmúlt egy évben, amit Pesten töltöttem, mindössze kétszer mentem el szórakozni. Minden játékos tudja, hogy a mérkőzés előtt pihennie kell, s senki nem vállalja be azt, hogy kimarad, és másnap a pályán nem tudja a tőle elvárt szintet nyújtani – mondta Batik, aki 2012 januárjában két és fél éves szerződést írt alá a budapesti zöld-fehérekkel. Kiemelte, Ricardo Moniznak óriási szerepe van abban, hogy a Fradi játéka az őszi idény második felére gyökeresen megváltozott: – Teljesen más lett az alapfelfogásunk, mindig a labdát támadjuk, amikor pedig megszerezzük, akkor azonnal indulunk az ellenfél kapuja felé. Moniznak köszönhetően a játékunk s ezáltal az eredményességünk is feljavult. Magyarországon óriási jelentősége van a taktikának, a számítógépes programoknak köszönhetően minden mérkőzés után megkapjuk a saját teljesítményünkről szóló kimutatást.

Takács, aki jelenleg a Topolya színeiben játszik, elmondta, hogy a hollandiai próbajáték egy örök élmény marad, s mindenkinek javasolta, hogy tűzzön ki maga elé célokat, mert csak úgy lehet haladni.

Ha nagyon akarjátok és szeretnétek elérni a kijelölt célt, s egy kis szerencse is párosul hozzá, akkor az álmaitok valóra válhatnak. Hollandia egész más világ, nekem nagyon tetszett, remélem, lesz még alkalmam kijutni – mesélte Takács, aki hozzátette, nagyon fontos, hogy a labdarúgó több nyelven is tudjon kommunikálni. Ő jelenleg angolul tanul, a szerb nyelvet már jól elsajátította, de egy külföldi szerződéshez és a csapatba való beilleszkedéshez mindenképpen kell legalább egy idegen nyelv, az angol vagy német ismerete. – Szerbiában inkább saját magukra figyelnek a csapatok, a taktika nem kap olyan jelentős szerepet, mint Magyarországon, s a számítógép használata sem olyan elterjedt még, mint a környező országokban – mondta Takács, aki arra a kérdésre, hogy vajdasági magyarként mennyire volt nehéz neki Belgrádban érvényesülnie, a következőket felelte:

Jó és rossz emberek mindenhol vannak. Igyekezni kell a jókkal összebarátkozni, a többiek piszkálódását pedig figyelmen kívül kell hagyni, nem kell vele foglalkozni. Nem mondom, hogy ez könnyű, de ez a beilleszkedés egyik kulcsa. Én hasonlóan cselekedtem az OFK Beogradban, és nem volt semmi gondom.

Mindkét labdarúgó bevallotta, hogy nagyon jó érzés, ha felismerik őket az utcán, s megállítják őket, hogy autogramot kérjenek. Az akadémisták azonnal éltek az alkalommal, s először szégyenlősen, utána azonban már magabiztosan álltak oda Batik és Takács elé, akik a hófehér papírokra sorozatban írták

le nevüket.

Mint arról már korábban írtunk, a labdarúgó-akadémia megnyitása az elmúlt hónapokban eldőlt, hogy Tóthfaluban leány-kosárlabdaakadémia is nyílik majd, amelyhez nem más, mint a világ egyik legjobb kosárlabdaedzője, az újvidéki születésű Rátgéber László adta a nevét és szakértelmét. Az akadémia a tervek szerint szeptemberben indul, s január 11-én 9 és 9.30 között a magyarkanizsai gyógyfürdő sportcsarnokába várják azokat az 1998-as, 1999-es és 2000-es születésű lányokat, akik a toborzón szeretnék megmutatni képességeiket, és érdeklődést mutatnak a kosárlabda iránt. Jelentkezni január 4-ig lehet a 064/031-2423-as telefonszámon vagy az apro.a@tippnet.rs e-mail címen. A toborzó ingyenes, s a lányoknak csak edzőfelszerelést kell hozni. Aki továbbjut, a következő körben háromnapos tavaszi kosárlabdatáborban vehet részt Tóthfaluban az akadémián.