2024. április 27., szombat
TÉRKÖZÖK

Világvége elnapolva

Az égiek ismét elnapolták a világvégét egy későbbi dátumra. Folyton-folyvást ez történik velünk! Már egy jóízű kis világvége hangulatnak sem engedheti át magát felhőtlen nyugalommal az ember! Mi van a null-síkkal, a lelkünket felvillanyozó fotonsugárzással, az Új Kor eljövetelén gúnyolódó hitetlenek pusztulásával? Ezek a maja próféták is! Hogy higgyünk nekik ezután?

Lehet, hogy volt, aki így kiáltott fel, miután pénteken, december 21-én sem következett be a világösszeomlás, amit a hiszékenyek a szent tartalmaknak kijáró rettegő csodálattal, rémült elvarázsoltsággal vártak. Volt, aki a francia Bugarach városkában, a Pirreneusokban, s olyan is akadt, aki a szerbiai Rtanjban, mert erre a célra úgy látszik a balkáni hegyek is megteszik.

ELŐSZÖR IS: a majáknak sohasem voltak prófétáik, legfeljebb papjaik, akiknek az egyik központi tevékenysége a bolygók járásának tanulmányozása volt.

MÁSODSZOR IS: az igazi próféták sohasem foglalkoztak jövendöléssel, üzeneteik mindig is arról szóltak, hogy a közösségnek és az egyes embernek itt és most mit kell tennie azért, hogy visszatérjen az Úr útjára. Időnként jövőbe néző, isteni mindentudásról tanúskodó ígéretek és fenyegetések is elhangzottak az ajkukon, de nem azért, hogy közöljék velünk, mi lesz a jövőben, hanem azért, hogy az ígérettel megerősítsék, a fenyegetéssel pedig észhez térítsék az isteni szót meghallókat. A bibliai próféták üzenete végső soron mindig a jelenre irányul, azt önti szavakba, hogy itt és most mit követel az Úr útjára való visszatérés parancsa. Ez az oka, hogy a több mint kétezer évvel ezelőtt elhangzott és leírt szavak ma is ugyanolyan aktualitással bírnak.

A kicsit hosszabbra sikeredett másodszor is után van még egy harmadszor is.

HARMADSZOR IS: a maja papok „próféciái”, akárcsak az ókori görög és római idők prófétészeinek és szibilláinak a lejegyzett szavai, valóban tartalmaznak jövendöléseket is, de amint azt a téma szakértője, Alfredo Barrera, a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet régésze is állítja, azokat „nem fatalista értelemben vették, hanem sokkal hétköznapibb eseményekre, szárazságra, járványokra vonatkoztatták, amelyek ciklikus világképükben megismétlődhetnek a jövőben”. A maják időfelfogása ugyanis ciklikus időfelfogás volt. Abban pedig ismeretlen a monoteista vallásokból – a judaizmusból, a kereszténységből és az iszlámból – ismert apokaliptikus világvége-hit. Összekeverik a szezont a fazonnal, akik az Apokalipszist – áltudományos nyelvezettel világméretű katasztrófaként leírva azt – belemagyarázzák a Drezdában őrzött maja kódex naptárába. Mit gondolhattak maguk a maják arról, hogy mi történik majd a végzetesnek kikiáltott időhatár, a 12 baktun lezárulását követően? Nos, ezzel kapcsolatban – a ciklikus időfelfogást ismerve – nem lehet semmilyen kétségünk. Azt, hogy kezdetét veszi a 13. baktun, azaz a tizenharmadik száznegyvennégyezer napig tartó időciklus. Ugyanúgy, ahogy a mi időt számszerűsítő és részekre osztó elnevezéseink szerint 2012. december 21-e után 2012. december 22-e következett.

A világvége-hit a Messiás eljövetelével szorosan összekapcsolódó vallási tanítás: a kereszténységben Krisztus második eljövetelét, az iszlámban Mahdi, a judaizmusban pedig a templomot megújító Messiás színre lépését várják a végidőben. Időpontját – ebben teljesen egyöntetűek a szentkönyvek – Istenen kívül senki sem ismerheti.

A Talmudban (Szánhedrin 98a.) található egy példabeszéd, ami mindent elmond arról, amit a világvégéről és az eljövetelről az embernek tudnia érdemes. Jehosuá ben Lévi, a neves írástudó egyszer találkozott Illés prófétával, a Fölkent eljövetelének hírnökével, és megkérdezte tőle, mikor jön el a Messiás. A próféta azt válaszolta: kérdezd őt magát. Hol találom őt? – tudakolta Jehosuá. A bejáratnál – hangzott a válasz. Az írástudó meg is találta őt a város kapujában a leprások között, s megkérdezte tőle, hogy mikor jön el. Ma – válaszolta a Messiás. Jehosuá boldogan vitte haza a hírt, de a Messiás nem jött el sem aznap, sem másnap. Amikor legközelebb találkozott Illéssel, így panaszkodott neki: A Messiás hazudott nekem! Azt mondta, hogy ma jön el, de nem jött! A próféta a 95. zsoltár sorával válaszolt neki: Ma, ha halljátok szavát.