2024. június 16., vasárnap

Korszerű gépek tárháza

Számos újdonsággal rukkolt elő idén a Kite Kft.

A vajdasági gazdáknak immár nem kell külön bemutatni a Kite Kft. forgalmazót: területeinken szinte már nem is akad olyan termelő, aki ne lépett volna kapcsolatba azzal a vállalattal, amelyet 2017-ben alapított Szerbiában a több mint 50 éves múltú, magyarországi anyavállalat, amely mára a régió egyik legnagyobb agrárintegrátorává nőtte ki magát. 

A szerbiai cég portfóliója hasonló az alapítóéhoz: műszaki oldalon elsősorban a John Deere termékeket és a JCB teleszkópos rakodókat forgalmazzák, de különböző nyugati gyártók munkagépei is megtalálhatóak a palettájukon: a vetőgépektől és ekéktől kezdve a pótkocsikon át a betakarító gépekig és logisztikai eszközökig szinte minden megtalálható a kínálatukban. Kiss Imre igazgatót az idei újdonságokról faggattuk.

– Idén két új beszállítónk is van. Egy francia gyártótól a szemenkénti vetőgépeket forgalmazzuk: a széles paletta az aprómagtól egészen a széles soros kultúrákig terjed, de sorközművelőket is forgalmazunk tőlük. Emellett a cseh Bednar gépeket is beolvasztottuk a kínálatunkba; ezeket a gépeket kimondottan nehéz traktorokhoz alakították. Ettől a gyártótól a nehéz szántóföldi kultivátorokat, közép- és mély lazítókat forgalmazzuk. A John Deere vonalon is hozzuk az újításokat: itt elsősorban a traktorokon és kombájnokon történtek fejlesztések. A másik hagyományos vonalunk esetében kiemelném az új, négy tonna emelőképességű JCB teleszkópos rakodót, de nagy az érdeklődés a szintén új, törzscsuklós verzió iránt is. A portfóliónkban újdonság a Furrier magyar gyártó kínálata, de pótkocsik tekintetében továbbra is megtalálhatóak nálunk a Joskin belga gyártó termékei is. A francia Kuhnnal a kezdetektől fogva együttműködünk: tőlük továbbra is beszállítjuk a vetőgépeket, a talajművelő gépeket, ekéket – sorolta az újításokat az igazgató.
 

Kiss Imre (Fotó: Dávid Csilla)

Kiss Imre (Fotó: Dávid Csilla)

Kérdésünkre azt is elmondta, hogy az értékesítést illetően a szerbiai Kite Kft. a koronavírus-járvány előtti időszakra jellemző számokkal büszkélkedhet. Némi hanyatlás ugyan tapasztalható az eladásban, ám meg sem közelíti azt a 40–50 százalékos visszaesést, amelyről a piaci visszhang szól – mondta Kiss Imre.

Hozzátette: a Kite Kft. eddig is és a jövőben is a megbízhatóságra törekszik, és mind kínálatával, mind szolgáltatásaival is a vajdasági gazdák igényeit kívánja kielégíteni. A termelők érdeklődéséről mi is megbizonyosodhattunk a Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon, ahol a Kite Kft. kiállítóterén a becslések szerint naponta több mint kétezren fordultak meg. 

Nyitókép: Naponta több mint kétezren sétáltak végig a „John Deere utcán” (Fotó: Dávid Csilla)