2024. június 17., hétfő

Fenntarthatóbb és környezetkímélőbb

Fényes jövő áll az organikus termelés előtt

A 91. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás keretében a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság pavilonjában panelbeszélgetést tartottak az organikus termelésről.

Mladen Petreš, a tartományi mezőgazdasági titkár segédje elmondta, hogy a tartományi titkárság évek óta nagy hangsúlyt fektet a biotermelők támogatására, hiszen Vajdaságban az organikus termelés egyre nagyobb népszerűségnek örvend. 

– Szerbiában jelenleg 23 500 hektáron folyik organikus termelés. Vajdaságot illetően pedig meghaladja a 8 ezer hektárt. Leginkább gyümölcsöt és zöldséget állítanak elő ilyen módon. A cél mindenképpen az, hogy növeljük a bioélelmiszerek előállítását, valamint az organikus termelők számát, ami hozzájárul a gazdaság fejlesztéséhez. A tartományi titkárság tavaly 9 millió dinárral támogatta az organikus termelőket, ami 15 millió dináros fejlesztést jelentett. Sorközművelők és egyéb olyan eszközök vásárlására fordíthatták a gazdák annak érdekében, hogy minél kevesebb permetszert kelljen használniuk a növényvédelemben. Egy másik pályázattal pedig a tanúsítványok megszerzésének költségeit is fedeztük. A tanúsítvány megszerzéséhez ugyanis szigorú ellenőrzéseken kell átesniük a termesztőknek. A tartományi titkárság az idén 14 millió dinárral támogatja a biotermelőket. Remélem, hogy sokan jelentkeznek a pályázatra – fejtette ki Petreš.

Nenad Ovaković, az Organic Control System igazgatója a biotermeléshez szükséges tanúsítványokról ejtett szót.

– Az organikus tanúsítvány egy olyan hivatalos dokumentum, amely igazolja, hogy a termelési folyamat megfelel az organikus gazdálkodás szigorú előírásainak. Az organikus tanúsítvánnyal rendelkező termelők hozzáférhetnek a biopiachoz, ezáltal magasabb árat kérhetnek termékeikért. Emellett lehetőségük van bővíteni üzleti lehetőségeiket – fogalmazott Ovaković.

A panelbeszélgetésen elhangzott, hogy a koronavírus-járvány fellendítette az organikus termelést, az emberek ugyanis jobban elkezdtek odafigyelni az egészséges táplálkozásra.

Szerbia 2022. évben 70 millió euró értékben szállított ki biotermékeket. Az organikus termelés jó lehetőség arra is, hogy a fiatalok visszatérjenek a faluba. Számos termelő egyesületbe tömörül, ami szükséges is annak érdekében, hogy közösen lépjenek fel a hazai és külföldi piacon. Az organikus termelésnek a szakértők fényes jövőt jósolnak. Világviszonylatban is egyre népszerűbb a biogazdálkodás, jelenleg globálisan 196 millió hektáron termesztenek organikusan.

Az organikus termelés nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre. Az organikus termelés ugyan kevesebb, de egészségesebb termést eredményez, mivel az előállítás során nem használnak szintetikus vegyszereket.
 

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele