2024. június 21., péntek
ÚJVIDÉKI NEMZETKÖZI MEZŐGAZDASÁGI KIÁLLÍTÁS

Aranyat érő bemutatkozás

Tizenkét vajdasági magyar kistermelő kapott helyet a Prosperitati Alapítvány jóvoltából a mezőgazdasági kiállításon

Harmadik éve biztosította a Prosperitati Alapítványnak a CED közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. azt a lehetőséget, hogy kiállítóteret alakítson ki az általa támogatott vajdasági magyar kistermelőknek. Az alapítvány számára továbbra is a termelők érdekei az elsődlegesek – válaszolta a Magyar Szó érdeklődésére Nagy Zita, az alapítvány nemrégiben kinevezett ügyvezetője. Hozzátette: fontos, hogy a termékeink jó híre minél messzebbre hallatsszon, hisz „a vajdasági pálinkának, bornak és sörnek párja nincs”. A kiállításon az alapítvány főként a mezőgazdaságban érdekelteknek próbált lehetőséget nyújtani arra, hogy megmutatkozhassanak a régió egyik legtömegesebb mezőgazdasági rendezvényén – mutatott rá a kitűzött célra Nagy Zita, miközben a kirakodótér felé invitált bennünket.

A pultra helyezett, kis kockákra vágott svargli (disznósajt) már védjegyként hívogatta az érdeklődőket. Az ürményházi Móricz-vágóhíd és húsfeldolgozó üzem terméke ugyanis a kezdetektől kiérdemli a kiállítás arany minősítését. Nem történt ez másként az idén sem: az ínycsiklandozó falatok sorát pedig kiegészítette az ezüst minősítésű parasztkolbász és vastagkolbász (kulen) is. 

A házi finomságok között sorakoztak a magyarittabéi Carrots Kft. termékei is: a sárgarépa- és a céklalevek között egy különös savanyúság is megbújt. Ez a csípős sárgarépa – mutatta be a cég új terméket Patai Attila igazgató, akit a kezdetekről faggattunk.

A vajdasági magyar kistermelők ínyencségeiből Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke és Nikola Lovrić, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója is szívesen csipegetett (Fotó: Ótos András)

A vajdasági magyar kistermelők ínyencségeiből Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke és Nikola Lovrić, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója is szívesen csipegetett (Fotó: Ótos András)

– A feldolgozással foglalkozó céget 2013-ban alapítottuk, de konyhakerti termelőként már több mint 20 éve jelen vagyunk a piacon. Mintegy 70 hektáron gazdálkodunk, és a friss terményeink zömét a piacon értékesítjük, kis csomagolásokban. Ehhez kaptuk annak idején a legnagyobb segítséget is a Prosperitati Alapítványtól: az egyik támogatásból egy mosó- és csomagolóvonalat tudtunk beszerezni. Ez olyan előrelépés volt a számunkra, amellyel nagyot tudtunk ugrani a piacon. Minden körben pályáztunk, és így folyamatosan tudtunk fejlődni is. Ma már évente körülbelül 3000 tonna árut csomagolunk be. Eközben felhalmozódik egy bizonyos mennyiség, ami a követelmények szerint nem piacképes: túl vastag vagy éppen vékony, kicsi vagy nagy. Ezt az egyébként teljesen egészséges friss terméket feldolgozzuk: különböző facsart leveket készítünk, de immár savanyúságként is piacra dobtuk a sárgarépánkat – mutatta be az új termékeket az ürményházi vállalkozó. Beszélgetésünk folyamán kiemelte: a feldolgozott termékek népszerűsítésében hatalmas előrelépést jelent az a lehetőség, hogy bemutathatják kínálatukat a mezőgazdasági kiállításon.

Hasonló indíttatással tett eleget a Prosperitati Alapítvány felkérésének kishegyesi Fontányi Andor is, a Bandi sör készítője. A kézműves sörfőzde ugyanis az alapítvány startup pályázatának köszönhetően indult hódító útjára 2018-ban.

– Idényjellegű vállalkozásról van szó: leginkább májustól októberig járunk rendezvényekre, fesztiválokra. Főként az észak-bácskai körzetben ismernek bennünket, de az alapítvány jóvoltából eljutunk határon túlra, illetve délebbre is. A kiállítás is nagy lehetőség számunkra: elsősorban a kapcsolatépítésre összpontosítunk a vállalkozókkal, cégekkel, partnerekkel. Az üzletkötések mellett kis reklámot is nyújt, illetve biztosítja, hogy széles körben bemutassuk a termékünket – hangsúlyozta a kishegyesi vállalkozó. Kérdésünkre megerősítette az érdeklődést a kézműves sörök iránt: Vajdaságban is jók a lehetőségek, de nagyon fontos a jelenlét, a termékek megfelelő kínálata és a reklám – mondta a Bandi sör készítője, aki nem győzte a kiállítótér pultjára pakolni a hideg nedűt, amit sokan szívesen fogyasztottak a meleg időben.

 

Az ürményházi Móricz-vágóhíd és húsfeldolgozó üzem az idén újabb három elismerést érdemelt ki a kiállításon (Fotó: Tóth D. Lívia)

Az ürményházi Móricz-vágóhíd és húsfeldolgozó üzem az idén újabb három elismerést érdemelt ki a kiállításon (Fotó: Tóth D. Lívia)

A Prosperitati Alapítvány standján Nagy Zita felhívta a figyelmünket még egy újdonságra: a bőr és fa párosításával készült kézműves táskákat tavaly kezdték el népszerűsíteni. A kiállításon Szalma Sándor adai papucskészítő termékei mellé kerültek, amelyek már méltán híresek – mutatott a polcokra az ügyvezető. Ugyanitt felfedeztünk két bácsfeketehegyi kistermelőt is: bemutatkozott a Török Méhészet és a Horkai Gyümölcsfeldolgozó is a pálinkáival. A zentai Reél Csokoládé mellett helyet kaptak a csókai Árok pékség tésztái, de bemutatkozhatott a szabadkai K3 Coffee Roaster is. A polcokra kerültek az óbecsei Szerda Elvira mézeskalácsai és a bácsgyulafalvi levendulatermékek is – mutatta be azt a tizenkét vajdasági magyar kistermelőt az alapítvány ügyvezetője, akik lehetőséget kaptak a 91. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon.

Nyitókép: A Prosperitati Alapítvány kiállítótere az Újvidéki Vásár kettes csarnokában (Fotó: Tóth D. Lívia)