2024. június 21., péntek

Kínai érdeklődés a vajdasági zöldségfélék iránt

A negyedik napja tartó, 91. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár keretében tegnap a kínai Santung tartomány küldöttsége ellátogatott a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság standjára. Vajdaság AT már korábban együttműködési megállapodást kötött Santung tartománnyal, Kína legnagyobb ipari termelőjével, az ország egyik legjelentősebb termelő régiójával, amely érdekelt az együttműködés elmélyítésében.

Az ázsiai országból érkezett vendégek a Mladen Petreš és Petar Samolovac segédtitkárokkal való találkozójukon érdeklődésüknek adtak hangot egy ipari park kiépítése iránt, mely a kizárólag mezőgazdasággal foglalkozó, a hazai és külföldi piacra is zöldségféléket termesztő cégeknek adna otthont. A beszélgetés résztvevőinek véleménye szerint közös cél az egyetemi mezőgazdasági karok együttműködése is, akárcsak a kapcsolatépítés az újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet és BioSens Intézet, valamint a szintén tudományos kutatással foglalkozó santungi intézetek között. Santung tartomány évente 88 millió tonna friss és fagyasztott zöldségfélét szállít külföldre, a legtöbbet Japánba és Dél-Koreába. Szerbiába fokhagymát és gyömbért exportál – közölte a vajdasági agrártitkárság.

A találkozón bejelentették, hogy szeptemberben Vajdaságba látogat Santung tartomány elnöke és mezőgazdasági minisztere. A küldöttségben helyet kapnak azoknak a mezőgazdasági cégeknek a képviselői is, melyek érdeklődnek a szerbiai agrárvállalatokkal való együttműködés iránt.