2024. június 17., hétfő

Lépésben a világgal

Megnyitotta kapuit a 91. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás, amely a térség legnagyobb és legfontosabb agrárrendezvénye. Az idén minden kontinensről, 40 országból 1200 kiállító vesz részt e rangos szakmai megmérettetésen, amelyen bemutatásra kerülnek az ágazatban elért legújabb vívmányok. A kiállítás idei partnere az Európai Unió. A rendezvény 6 napig tart, 9 órától 19 óráig látogatható, és május 23-án zárul.

Kellemes, napsütéses, kirándulásra alkalmas időben kezdődött az idei kiállítás, ezért sok volt a látogató. Még a jegyárusító bódék előtti sorban állás sem rettentette el az embereket a látogatási szándékuktól, pedig az idén megemelték a jegyek árát: felnőttek számára 800 dinárba kerül, csoportos látogatás esetében pedig 600 dinár személyenként. A szervezett diák- és egyetemistacsoportok, a 7–14 éves gyerekek, valamint a nyugdíjasok számára a belépőjegy 400 dinár. A családi nap május 22-én lesz, az egész család egy jegy árán, azaz 800 dinárért tekintheti meg a kiállítást.

A kiállítást Miloš Vučević, a köztársasági kormány elnöke nyitotta meg. Kiemelte: a mezőgazdasági kiállítás hírnevét nem az objektumok, gépek öregbítik, hanem az alkotó emberek pozitív munkaenergiája. Hozzátette, a kormány az ágazat helyzetének a javításán fáradozik, az utóbbi években jelentősen megnövelték a támogatások összegét, és a közös cél érdekében kész nyílt dialógust folytatni a termelőkkel. Elmondta még, különösen fontos, hogy az idén az Európai Unió a rendezvény partnere, ami arra utal, hogy Szerbia és az EU együttműködése nem csupán protokolláris jellegű. Hozzáfűzte, előkészületek folynak az IPARD III-ra abból a célból, hogy a pályázati eszközöket a lehető legnagyobb mértékben ki tudjuk használni.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

Maja Gojković, a tartományi kormány elnöke beszédében hangsúlyozta, a tartományi kormány összes mezőgazdasági beruházása az elmúlt nyolc évben 18 milliárd dinárt tett ki. Tíz évvel ezelőtt a mezőgazdaság költségvetése 50 százalékkal volt kisebb a jelenleginél, ami becslése szerint egyértelműen mutatja mennyire fontos ez a terület a tartományi kormány számára. Emlékeztetett arra, hogy a tartományi kormány számos pályázati vonalat indított a gazdálkodók számára, különös tekintettel van a nőkre, mint gazdálkodókra és a vidéken maradni és élelmiszer-termeléssel foglalkozni kívánó fiatalokra. A tartomány 2 milliárd dinárt fektetett be a jégeső-elhárító rendszerek korszerűsítésébe, valamint 3 milliárd dinárt öntözőberendezések és -rendszerek beszerzésének társfinanszírozásába.

Milan Đurić, Újvidék polgármestere arról beszélt, hogy tavaly a vásár megünnepelte magalakításának 100. évfordulóját, és mindig az a hely volt, ahol az emberek, a családok, a mezőgazdászok találkoztak, Újvidék legismertebb brandje.

Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa is jelen volt a megnyitón. Elmondta, ez az év különösen fontos, mert az unió a rendezvény partnere: „Mindannyian függünk a mezőgazdaságtól, és ma ez az ágazat egyre nagyobb gondokkal néz szembe, alkalmazkodnia kell az éghajlatváltozáshoz és a globális élelmiszerrendszerek előtt álló kihívásokhoz, és reagálnia kell azokra. Partnerségünk hosszú évek óta tart, és együtt dolgozunk Szerbia mezőgazdasági és vidékfejlesztési szektorának felkészítésén és az EU tagságára.”

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele