2024. május 18., szombat

A gyertyától a napelemekig

Befejeződött a Belgrádi Energiafórum – A megújuló energiaforrások felé fordul a Szerbiai Villanygazdaság

Megérkeztek az első berendezések a Kostolac szélerőműparkba – jelentette be Dušan Živković, a Szerbiai Villanygazdaság megbízott igazgatója a Belgrádi Energiafórum második napján. Hozzátette: az országos szolgáltató első ilyen jellegű projektjéről van szó. „A villanygazdaság a jövőbe tekintő termelést, a fenntartható üzletelést és a szolgáltatás kötelező biztosítását tartja elsődleges feladatának” – mondta a megbízott igazgató, aki a szélerőműpark építése mellett kiemelte a Petka naperőmű, illetve a Bistrica vízerőmű megvalósításának terveit is.

Živković a régió elektrogazdaságának dekarbonizációjáról szóló panelbeszélgetésen szólalt fel. Kiemelte, hogy az energetikai szektor jövője a körforgásos gazdaság és a mesterséges intelligencia alkalmazásában rejlik. Az energetika területén jelenleg a dekarbonizáció, illetve a fosszilis energiaforrások lecserélése jelenti a legfőbb kihívást: „a múlt században a gyertyát cseréltük égőre, most viszont napelemekre és hőpumpákra állunk át” – élt a hasonlattal a villanygazdaság első embere.

A tervek közül kiemelte: a villanygazdaság mérlegeli az energia akkumulátoros tárolásának lehetőségeit, illetve a hidrogén alkalmazását energiahordozóként. A környezetszennyező anyagok kibocsátására vonatkozó zéró tolerancia eléréséhez 2050-ig szükség van azokra a kapacitásokra, amelyekkel egyensúlyban tudják tartani a termelést – mondta a megbízott igazgató. Hozzátette: Szerbia tavaly augusztusban sikeres aukciókat folytatott le a megújuló energiaforrásokra vonatkozóan, jelenleg pedig komolyan készülnek a második fordulóra. A világbank idénre és jövőre enyhe árcsökkenést lát elő a piacon – hangzott el a panelbeszélgetésen, amelyen a montenegrói villanygazdaság és az észak-macedóniai erőművek képviselői is tiszteletüket tették, de az Európai Védelmi Alap (EDF), illetve az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank szakemberei is részt vettek a szerb fővárosban megrendezett energiafórumon.

A korszerűsítések eredményeiről a fórum első napján Dubravka Đedović Handanović bányászati és energiaügyi miniszter is beszámolt. A Balkan Green Energy News portál által szervezett kétnapos konferencia nyitóbeszédében a miniszter kiemelte: az Energetikai Közösség a fejlesztések tekintetében a vezető államok közé sorolta Szerbiát a múlt évben. A nemzetközi szervezet elsősorban a dekarbonizáció és a korszerűsítések terén emelte ki országunkat – mondta Handanović, aki szerint „az elmúlt két évben többet elértünk, mint az utolsó évtizedben”.

A tárcavezető beszédében a Szerbiai Villanygazdaság elért sikereit emelte ki. Elmondta, hogy az idén májusban 1,2 millió megawattórával kevesebb áramot importált országunk, mint egy évvel ezelőtt, ugyanakkor 500 ezer megawattórával többet szállított külföldre. A nagybefektetések közül az obrenovaci Nikola Tesla Hőerőmű A blokkjának kéntelenítését említette, de hangsúlyozta a Đerdap vízerőművön végzett felújítás jelentőségét is. Kiemelte: a legnagyobb beruházások a hálózatok fenntartásán és bővítésén történtek. A tervek szerint ugyanis összesen 440 millió eurót fektetnek ebbe a területbe: elsősorban 200 ezer okosóra felszerelését irányozták elő, a cél viszont az, hogy a következő időszakban ez a szám elérje az 520 ezret. Emellett 723 trafóállomást is kicserélnek az ország területén, aminek köszönhetően lényegesen stabilabbá válik az áramellátást Szerbiában – mondta a miniszter. A tervek közül a Nikola Tesla Hőerőmű B blokkjában végzett kéntelenítés befejezését említette, amellyel elérjük, hogy „a hőerőműveinkben az energia 90 százalékát az európai szabványok alapján termeljük meg”.

Handanović az Energetikai Közösség igazgatójával, Artur Lorkowskival folytatott beszélgetésben kiemelte: Szerbia az előirányzott energetikai fejlesztések 63 százalékát teljesítette. A szabályozások tekintetében újabb törvénymódosításokat jelentett be, de említette a lakosok körében elért sikereket is, amelyeket a hatékony energiafogyasztás állami támogatásával értek el. Tavaly ugyanis 10 ezer háztartás csökkentette az áramfogyasztást, az idén viszont további 137 önkormányzattal köt szerződést az állam az energiahatékony befektetések támogatásáról – jelentette be a miniszter.  
 

Nyitókép: Dubravka Đedović Handanović és Dušan Živković az energetikai fórum második napján (Fotó: Beta)