2024. május 18., szombat

Összehangolt juttatások

Cáfolta a felügyelőbizottság tagjainak magas keresetéről szóló sajtóértesüléseket az EPS

A tavaly óta részvénytársaságként működő Szerbiai Villanygazdaság cáfolta azokat a sajtó által közzétett információkat, amelyek a szolgáltató felügyelőbizottsági tagjainak magas kereseteire vonatkoztak. A közleményük szerint a közzé tett információk „teljes mértékben hamisak és közük sincs a valósághoz”. Hozzátették: „a fizetések üzleti titoknak számítanak, nagyságuk pedig összhangban van az országban működő hasonló cégek juttatásaival, azaz azok felügyelőbizottsági tagjainak jövedelmével”. Kiemelték ugyanakkor, hogy a szóban forgó hazai és nemzetközileg elismert szakemberek keresetéről szóló határozatokat átfogó elemzés alapján hagyták jóvá, amelyet egy független cég készített, figyelembe véve a szerbiai és a régióbeli magán- és állami szektorban működő vállalatok juttatásait.

Ahogyan arról a lapunkban is írtunk, a minap hihetetlen magas keresetekről számolt be a Beta hírügynökségnek Dragoslav Ljubičić, a villanygazdaság független szakszervezetének főbiztosa. A nyilatkozata szerint a felügyelőbizottságban tevékenykedő Miodrag Ranković szakszervezeti képviselőn kívül minden más tagot 20 ezer eurós juttatás illet meg havonta. Ezek szerint Oluf Ulseth, Per Sanderud és Hilde Bakken norvég szakemberek mellett ekkora összeget kap havonta Vladan Živanović, Dejan Ostojić és Igor Petković is – állította Ljubičić a Betának.

A magas jövedelmekről szóló értesülést a nova.rs hírportál a Szerbiai Villanygazdaság évi pénzügyi jelentésével is alátámasztotta. A 2023-as kimutatás szerint ugyanis tavaly az igazgatással és felügyelettel megbízott belső munkaegységek jövedelme összesen 470.500 euró volt. Ugyanez a tétel 2022-ben csupán 66.000 euró értékű volt: ez azt jelenti, hogy csupán egy év alatt a vállalat felügyelő- és igazgatóbizottságában a jövedelmek hétszeresükre növekedtek – számolt a nova.rs. 

A közhasznú információkhoz való hozzáférési jogot biztosító törvényre hivatkozva ugyanakkor magától a villanygazdaságtól is megpróbált információkat szerezni a nova.rs. A villanygazdaság megtagadta a megbízott vezérigazgató jövedelmének, illetve az igazgató- és felügyelőbizottság tagjainak juttatására vonatkozó adatok közlését: válaszukban a személyi adatok védelméről szóló rendelkezésekre hivatkoztak, illetve idézték a korrupcióellenes törvény azon szakaszait is, melyek szerint a részvénytársaságok említett testületeibe tartozó tagok nem közszemélyek, így a jövedelmüket sem köteles nyilvánosságra hozni a villanygazdaság.