2024. április 13., szombat

Építsd meg az álmaid!

Megérkeztek Európába a kínai BYD első elektromos autói

Lehorgonyzott tegnap a németországi Bremerhaven kikötőben a világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító kínai BYD teherhajója, rakodóterében az első villanygépkocsi-szállítmánnyal: 3000 autót hozott, és ezzel kezdetét vette a BYD európai térhódítása. 

A most érkezett járműveket az ókontinens több országába szállítják tovább, a legolcsóbb modellek mindössze 9300 euróba kerülnek. A kínai villanyautók átlagára várhatóan valamivel 10.000 euró fölött lesz, de ez lényegében az egyes országok importőreinek piacpolitikájától függ. Az európai versenytársak megengedhetetlenül alacsonynak ítélik meg az Európába küldött modellek árát, amely egyébként úgy alakulhatott ilyen szinten, hogy a BYD hatalmas állami támogatással termel. A villanyautókat gyártó ázsiai óriáscég 2023 utolsó negyedében világelsővé vált, eladásaival megelőzte amerikai riválisát, a Teslát: az október–decemberi időszakban 

526 409, teljesen elektromos járművet értékesített.

A német sajtó tudni véli, hogy a Shinjin városban székelő BYD összesen 8 teherhajót rendelt az európai szállítások céljára. Még 2022-ben felhagyott a belső égésű motorokkal felszerelt gépkocsik gyártásával, és áttért a hibrid, valamint a tisztán elektromos meghajtású autókra. Az utóbbi időben sokat olvashattunk arról, hogy első európai üzemét Szegeden, az 5-ös út és az M43-as autópálya közötti területen, mintegy 300 hektáron tervezi megépíteni.

A BYD név egyébként a Build Your Dreams (Építsd meg az álmaid!) angol szlogenből származó rövidítés.

Nyitókép: Beta/AP