2024. április 20., szombat

Az ígéret szép szó…

Szabadkai kérdéssorozat a mezőgazdasági minisztériumhoz

Levélben kért magyarázatot a Szabadkai Mezőgazdasági Termelők Egyesülete az agrártárcától arra, hogy a minisztérium miért nem tartja magát a megbeszéltekhez, miért lassú az e-Agrar rendszer adatfeldolgozása, miért követeli az állam az eltörölt vízlecsapolási illetéket és miért késik az üzemanyag jövedéki adójának visszatérítése.

A gazdatársulás azt írja, hogy „az új parcellákra vonatkozó adatok bevitelénél a hitelesítés olykor néhány hónapig is eltart, ezért kérjük a folyamat felgyorsítását, vagyis azt, hogy az eljárás legtöbb 7 nap alatt befejeződjön”. A szabadkaiak arra is felhívják a figyelmet, hogy a Vajdaság Vizei Közvállalat újabb értesítéseket küldött ki, vagyis követeli az idei első negyedévi vízlecsapolási illetéket, holott a 2023 májusában a gazdák képviselőivel aláírt megállapodás szerint erre az évre már törvénymódosítással el kellett volna törölni ezt a közterhet.

Az illetékesek nem tartják be a gázolaj 50 dináros jövedéki adójának visszatérítésére megbeszélt 14 napos határidőt sem, és van példa arra, hogy a gazda január 15-én igényelte a visszatérítést, de a mai napig sem kapta meg a pénzt. A termelők emlékeztetik a minisztériumot arra is, hogy már korábban kérték: a NIS töltőállomásain szüntessék meg a napi 400 literes vásárlási limitet. Ezt az ígéret szerint az idén január 1-jén kellett volna eltörölni, de mindmáig fennáll a korlátozás. A szabadkai gazdák arra is választ várnak, hogy közülük egyeseknek miért tartozik még mindig a minisztérium a múlt évre igényelt támogatásokkal. 

Nyitókép: Beta