2024. április 23., kedd

Szerbia legnagyobb projektuma

Siniša Mali pénzügyminiszter pénteken megtekintette a surčini építőhelyet, ahol már javában folynak a 2027-ben Belgrádban tartandó világkiállítás előkészületi munkálatai.  

– Jelenleg az Expo-komplexum hét létesítményének alapozása zajlik. Egy csarnok és hat kiállítási pavilon épül. A munkálatok első szakaszában összesen 28 ezer köbméter betont és 3200 tonna betonvasat építenek be. Fontos, hogy a polgárok megértsék, hogy milyen nehéz és összetett munkálatokról van szó, ez az egyik legnagyobb építékezés Európa ezen részén. Az Expo-komplexum 250 hektáron épül, és a kiállítótér alapvető rendeltetésének kiszolgáló létesítmények mellett kereskedelmi tevékenységeket ellátó egységeket és szállodákat is magában foglal. A nehéz építési területet 4,5 millió köbméternyi homokkal és egymillió köbméter kőtörmelékkel töltik fel. Többek között itt épül a Nemzeti Stadion és a vízi sportok központja, de 1500 lakást is felemelnek. Az Expo megszervezése óriási fejlődési lehetőség Szerbia számára. Nagy a felelősség, ugyanis 2026 végéig be kell fejezni a munkálatokat. Fontos, hogy felkészülten várjuk a vendégeket, kiváló házigazdák legyünk. A világnak meg kell mutatni, hogy Szerbia a fejlődés útján halad, és sok mindenre képes. Az a cél, hogy minden szerbiai polgár megérezze az életminőség javulását, amelyet az EXPO 2027 hoz magával – fejtette ki Mali.

A tárcavezető kiemelte, hogy az Expo 2027 megszervezése Szerbia legnagyobb lehetősége, a világkiállítás várhatóan hárommillió látogatót vonz majd Szerbiába.

– Jelenleg rengeteg gép és munkás van jelen az építékezésen. Hamarosan minden bizonnyal Aleksandar Vučic álamfő is megtekinti a munkálatokat. A 250 hektárnyi területen új vásártér, egy teljesen új város épül ki, a Nikola Tesla Repülőtér közvetlen közelében. A komplexum keretében a vásárcsanokok mellett 1500 lakás épül meg 3500 személy számára, valamint itt alakítják ki a nemzeti stadiont is. Az Expo-komplexum megépítése és a világkiállítás megszervezése mindenképpen Szerbia legnagyobb fejlesztési projektuma – fogalmazott Mali.