2024. április 23., kedd

Felkészültség és szakmai tudás

Lezártult a tartomány támogatásával megtartott idegenvezetői képzés

Az idegenvezetők világnapját február 21-én ünneplik. Az Idegenvezetők Világszövetsége (WTGA) 1990-ben alakult meg azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az idegenvezetői szakma fontosságára és annak erdményeire. A tartományi kormány épületében tegnap tanúsítványt kaptak azok az idegenvezetők, akik sikeresen elvégezték a Szerbiai Idegenvezetők Országos Szövetsége által szervezett képzést. Összesen 19 tanúsítványt osztottak ki. A képzést a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság támogatta.

Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár elmondta, örömmel tölti el, hogy az idegenvezetők világnapja alkalmával nyújtották át a tanúsítványokat.

Az idegenvezetők nagyon fontosak a sikeres turizmus szempontjából. Ahhoz, hogy az idegenvezetők kiváló szolgáltatást nyújtsanak elengedhetetlen a megfelelő szakmai tudás és felkészültség. A tartományi titkárság azt szeretné, hogy a szerbiai idegenvezetők a legjobbak legyenek. A képzés elvégzése csak a kezdet, a mai világban elengedhetetlen a folyamatos továbbtanulás. Fontos, hogy egyre több turista érkezzen Vajdaságba, az idegenvezetőknek pedig ebben jelentős szerepük van. A tartományi titkárság a közeljövőben is azon munkálkodik, hogy fejlessze a turizmust Vajdaság területén. Most indul meg a turisztikai idény, sok turistára számítunk. A tartományi titkárság a közeljövőben is szervez képzéseket a vendéglátóipar, az IT-szektor és a turizmus területén. Fontos, hogy Szerbia versenyképes legyen a fejlett országokkal – fejtette ki Ivanišević.

Ivana Ćuruvija, a Szerbiai Idegenvezetők Országos Szövetségének munkatársa elmondta, a képzés az Idegenvezetők Világszövetségének módszere alapján történt, tehát mindenhol alkalmazzák. A képzésten mindenekelőtt a gyakorlatra helyeztük a hangsúlyt, nem az elméletre. A képzésben résztvevők legnagyobb hányada már idegenvezetőként dolgozott, tehát nem teljesen kezdők. A képzés kiváló alkalmat nyújtott számukra, hogy tovább képezzék magukat. Az idegenvezetők nemcsak előadásokat tartanak és információkat osztanak meg, hanem segítenek abban, hogy az utazók élményei minél gazdagabbak legyenek. Az idegenvezetőknek folyamatosan képezniük kell magukat. Örömmel tölt el, hogy a tartományi gazdasági és idegenforglami titkárság támogatta a képzés megszervezését – fogalmazott Ćuruvija.

A karlócai Đorđe Nikolić is sikeresen elvégezte a képzést.

– Egy éve dolgozok idegenvezetőként, tehát nem vagyok teljesen kezdő. Egy barátom, aki tapasztalt idegenvezető, ajánlotta a képzést. Sokat segített abban, hogy fejlődjek szakmai téren, mindenképpen hasznos volt. Olyan szakemberek vezették a képzést, akiktől sokat tanulhattunk. Tapasztalatot cserélhettem más idegenveztőkkel is, ami nagyon jelentős, mivel leginkább magunk dolgozunk. Úgy érzem, hogy rengeteg tudással gazdagodtam, amit felhasználhatok a gyakorlatban. Tehát a képzés nagyon jelentős, másoknak is ajánlom, mivel rengeteget lehet tanulni – fejtette ki Nikolić.

Nyitókép: Tizenkilenc idegenvezető szerzett tanúsítványt (Ótos András felvétele)